Minskad bemanning på mötesplatserna fanns med i besparingarna.
Minskad bemanning på mötesplatserna fanns med i besparingarna.

Oförskämt att ifrågasätta vår demokratiska inställning

Rätt förutsättningar innebär transparens i frågorna, bra underlag och väl förberedda möten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationFalkenberg|
|

Det råder en tydlig skillnad mellan vårt, Centerpartiets och Moderaternas, sätt att tolka den demokratiska processen och Socialdemokraternas sätt.

Trogna sin ideologi, gör S allt för att centralisera samhällsfunktioner för att kunna kontrollera medborgarna. Det första S gör vid maktövertagandet är att utesluta externa och privata utförare från vård och omsorg, i detta fall gäller det LSS. Ett fungerande samarbete med privata utförare där vårdtagaren är i centrum tas i kommunal drift , eller snarare S regi. (S)truntar i förvaltningens utredning som varnar för alldeles för höga personalkostnader med resultat att LSS-verksamheten blir 16 miljoner dyrare i drift/år plus åtskilliga miljoner för organisations omläggning.

ANNONS

Dessa 16 miljoner har vi, Centerpartiet och Moderaterna, tänkt använda för att förebygga, förbättra och utveckla vården och omsorgen för falkenbergarna.

Enligt förvaltningsekonomer och de senaste ekonomiska beräkningarna kommer S-äventyret att sätta socialnämnden i ett årligt underskott på cirka 35 miljoner kronor! Den debatten vill inte S ha, trots flera förfrågningar om förberedande information gällande ”besparingarna” fick man till svar att det gäller ”arbetsmaterial” och inte är för allmän kännedom.

Vi kan ana att S fick kalla fötter efter den opinion som snabbt bildades mot att minska bemanningen på mötesplatserna och borttagning av aktivitetsbidraget (ett extra bidrag som togs fram av Moderaterna och Centerpartiet med övriga tidigare allianspartier, till äldreomsorgen), eftersom man i all hast kastar in ett extra uppdrag åt Socialförvaltningen. Nu ska det utredas om möjligheten att via statsbidrag kunna satsa på ”friskvård för äldre”, ett helt oberett ärende som tillkom på föredragningslistan under sittande möte.

Att ges rätt förutsättningar i den demokratiska processen innebär transparens i frågorna, bra underlag och väl förberedda möten. Det är inte S starkaste gren, så lite ödmjukhet hade passat väl in.

Att S försöker diktera villkoren för den politiska debattens innehåll och sätt för andra partier är absurt och en farlig utveckling, det hör inte hemma i det öppna och informativa samhälle vi lever i i dag. Det politiska uppdraget kan uttrycka sig på olika sätt, i en debatt förutsätter vi att båda sidorna har tillgång till relevant och aktuell information. Trots bristande och utebliven information från S kan nämndprotokoll vittna om det aktiva och pålitliga engagemang för falkenbergarna som vi i oppositionen bedriver.

ANNONS

Vi, C och M, representanter i socialnämnden har tillsammans många års erfarenhet inom politiken och i synnerhet från socialnämnden, det personliga påhopp och ifrågasättandet av vår demokratiska inställning är direkt oförskämd och tillför inte det demokratiska samtalet ett mervärde.

Rie Bolund (M)

socialnämnden Falkenberg

Gert Persson (M)

socialnämnden Falkenberg.

Lars-Gunnar Perlinger (M)

socialnämnden Falkenberg

Margareta Stenström (M)

socialnämnden Falkenberg

Shlomo Gavie (C)

socialnämnden Falkenberg

Anette Ivarsson (C)

socialnämnden Falkenberg

Monica Hansson (C)

socialnämnden Falkenberg

Ann-Margret Kristensson (C)

socialnämnden Falkenberg

ANNONS