Sverige kan bättre än en politik som gynnar de få på bekostnad av de många, skriver Jennie Nilsson (S), Aida Birinxhiku (S) och Arber Gashi (S).
Sverige kan bättre än en politik som gynnar de få på bekostnad av de många, skriver Jennie Nilsson (S), Aida Birinxhiku (S) och Arber Gashi (S). Bild: Riksdagen

SD-regeringens halvtidsbudget är ett hån mot vanligt folk

Efter flera tuffa år längtar många i Halland efter andrum, skriver Jennie Nilsson (S), Aida Birinxhiku (S) och Arber Gashi (S).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Det är nu halvvägs in i mandatperioden med SD-regeringen och i torsdags presenterades budgeten för 2025. I den föreslås stora skattesänkningar för de som tjänar mest, samtidigt som välfärden är i skriande behov av resurser och personal, arbetslösheten är rekordhög och barnfamiljer kämpar för att få ekonomin att gå ihop. I detta läge presenterar SD-regeringen en budget där vinnarna är de förmögna och förlorarna är vanligt folk.

Efter flera tuffa år längtar många i Halland efter andrum. Det är dock inte vanligt folk som står i fokus för SD-regeringens budget. Finansministern väljer i stället att skuldsätta svenska folket för att sänka skatten för de allra rikaste. Detta är ett mönster som vi har sett tidigare med borgerliga regeringar – och resultatet blir alltid detsamma: de stora underskotten växer och vanligt folk får betala priset.

ANNONS

Samtidigt är sjukvården i kris. Personalbristen är alarmerande och flera regioner larmar om stora varsel av medarbetare. Patienter tvingas vänta i månader, ibland år, på nödvändig behandling. Regeringen har lovat satsningar, men resultatet efter denna budget blir fortsatta nedskärningar i sjukvården.

Våra barn och unga, vår framtid, förtjänar en likvärdig utbildning som fångar upp dem som riskerar att hamna på glid. SD-regeringen gick till val på att stoppa gängvåldet, men efter två år ser vi att trenden går i totalt motsatt riktning. Allt yngre barn rekryteras in i gängen och våldet ökar. Ändå väljer regeringen att lägga resurser på skattesänkningar för höginkomsttagare i stället för att stoppa nyrekryteringen till gängkriminalitet och nedskärningarna på skolorna med de svåraste förutsättningarna.

SD-regeringen hävdar att skattesänkningarna kommer att främja tillväxt och skapa fler jobb. Men vi har sett det här förut. Trickle-down-teorin – idén att när de rikaste får mer pengar så kommer det att "sippra ner" till resten av samhället – har prövats och misslyckats otaliga gånger. Det leder till ökade klyftor, inte ökad välfärd eller trygghet för vanligt folk. För att tillväxten ska öka behöver hushållens ekonomi stärkas, så att de kan konsumera i stället för att bara försöka hålla näsan över vattenytan. Statsministerns skattesänkning på nästan 4 000 kronor i månaden gör inte livet lättare för ensamstående föräldrar som ser sina bostadstillägg minskas nästa år.

ANNONS

Det behövs även investeringar i bostäder, eftersom det minskande bostadsbyggandet driver på konjunkturnedgången och hotar såväl jobb som tillväxt. Regeringen står dock handfallen för den byggkris som nu eskalerar i landet.

Sverige kan bättre än en politik som gynnar de få på bekostnad av de många. Vi behöver en regering som prioriterar välfärden, jobben och att bygga ett starkare samhälle för alla. Det kommer vi socialdemokrater att prioritera när vi presenterar vårt budgetalternativ om två veckor.

Jennie Nilsson (S)

Aida Birinxhiku (S)

Arber Gashi (S)

ANNONS