En ökning av koldioxidhalten med 0,01% kan tyckas obetydlig, men atmosfären bryr sig inte om vad vi tycker utan följer de fysikaliska lagarna.
En ökning av koldioxidhalten med 0,01% kan tyckas obetydlig, men atmosfären bryr sig inte om vad vi tycker utan följer de fysikaliska lagarna. Bild: Hasse Holmberg / TT

Vetenskaplig forskning viktigare än magkänsla

Klimatforskarna har skrikit för döva öron länge.

ANNONS
LocationHalland|
|

Svar

på "Klimatkris är inget att oroa sig för"

Koldioxidtörstande gräsrot litar mer på magkänslan än vetenskaplig forskning. Det har visat sig att detta kanske inte är den bästa metoden att skilja sanning från lögn, särskilt inte i en tid som tycks drunkna i "alternativa fakta". En ökning av koldioxidhalten med 0,01% kan tyckas obetydlig, men atmosfären bryr sig inte om vad vi tycker utan följer de fysikaliska lagarna. Att koldioxid är en viktig växthusgas även i små halter har i labbförsök grundligt visats och kvantifierats. En kunskap som sedan noggrant infogats i de klimatmodeller som bland andra IPCC använder. Vill man komma med påståenden som motsäger denna, över hundraåriga och verifierade forskning, krävs istället för tyckande alternativ forskning som motbevisar de etablerade modellerna, något som klimatskeptiker brukar falla på.

ANNONS

Jag tror att de "domedagsprofeter" som nämns inget hellre skulle vilja än att rapportera att klimatet är i sin ordning och att ökande koldioxidhalter är ofarliga. Men då skulle de ju ljuga då den tillgängliga forskningen sammantagen tyder på motsatsen. Att koldioxid är en potent växthusgas, att halten i atmosfären nu är 33% högre än någon gång senaste 800000 åren, att ökningen beror på förbränning av fossila bränslen, att jordens medeltemperatur snabbt ökar, att denna ökningen med stor visshet beror på ökande koldioxidhalter och att en temperaturökning får allvarliga konsekvenser.

Att regeringen lyssnar till klimatforskarna och agerar därefter borde vara självklart. Problemet är snarare att forskarna har skrikit för döva öron sedan 1980-talet utan att bli lyssnade på. Trots alla klimatmöten och det omställningsarbete vissa länder påbörjat ökar användningen av fossila bränslen globalt och ökningen av koldioxidhalten i atmosfären accelererar snarare än bromsas upp. Klimatförändringarna kanske inte leder till mänsklighetens undergång, men risken är stor att de barn som nu växer upp kommer att åldras i en värld där livsbetingelserna är radikalt annorlunda och besvärligare än nu.

ThomasK

ANNONS