Logga Hallands affärer

Bubbelvåfflor och glass räddade kaféet

När coronarestriktionerna trädde i kraft försvann säsongens beställningar av bröllopstårtor. Våfflor och glass blev räddningen. – Jag behövde hitta en wow-faktor, något som gör sig på Instagram, säger tårtmakaren Sóley Gudbjörnsdòttir.

ANNONS
|

Om nöden är uppfinningarnas moder så är Sóley Gudbjörnsdòttir och hennes man Marcus Johansson bra exempel. Sóleys specialitet är tårtor bröllop och andra festligheter. Hon håller även kurser i denna konst.

Innan pandemin slog till i mars hade Konditoributiken på Brukstorget i Varberg beställningar på fem bröllopstårtor per helg maj till september. En tre våningstårta kan kosta mellan 3 000 och 4 000 kronor styck - eller mer.

Men bröllop efter bröllop ställdes in och 80 procent av intäkterna försvann.

– Många bröllop har flyttats till nästa år, men det hjälpte ju inte oss där och då, säger Sòley. Och vem vet om coronapandemin är över 2021, det är ju inte alls säkert.

ANNONS

– Men man kan ju inte bara lägga sig ner och ge upp.

Tillsammans med sin dotter kom hon på idén att baka bubbelvåfflor till sina kafékunder. En bubbelvåffla har asiatiskt ursprung. Den gräddas som en vanlig våffla, men innehåller bland annat tapiokamjöl som är rik på stärkelse och fri från gluten.

– Den är fluffigare inuti och krispigare utanpå, beskriver Sóley Gudbjörnsdòttir.

Till denna raritet serveras egentillverkad glass gjord på grädde, mjölk, socker och bär/frukt. Resultatet blir mastig, färgglad rätt som lätt ersätter en lunch eller middag.

– Glassen blev mer populär än jag trodde.

Den nya nischen har nu blivit en bra födkrok för det lilla familjeföretaget på Brukstorget.

– Vi tjänar mer på bubbelvåfflor och glass än vi gjorde på tårtorna. Tårtor tar så mycket längre tid att göra.

Ska du sluta baka tårtor nu?

– Nej, men jag kommer att dra ner på antalet beställningar, svarar Sóley.

Läs mer och Sóley och hennes tårtkonst här och här.

ANNONS