Logga Hallands affärer

Förvaltarens tips på placeringar när börsen är orolig

”Sitt lugnt i båten om den är bra”.
Kapitalrådgivare Tobias Helldén ger sina tips kring hur man ska agera när börsmarknaden är orolig.

ANNONS
|

Efter 13 år i Falkenbergs FF valde Tobias Helldén i december i fjol att avsluta fotbollskarriären. Sedan februari i år arbetar han som kapitalrådgivare på Söderberg & Partners, som nu ska etablera sig i Falkenberg.

– Vi har kontor i Halmstad och Varberg, men har hoppat över Falkenberg. Vi har tre affärsområden; sakförsäkring, pension och kapitalrådgivning, säger han och fortsätter:

– Motivationen är att det är väldigt svårt att komma in i en ny stad. Det triggar mig jättemycket. Att få göra detta på heltid och vara med i näringslivet är väldigt spännande.

I september månad får han och företaget tillträde till det besökskontor som kommer finnas i Huscentrums lokaler.

ANNONS
Börserna världen över rasade i början av augusti.
Börserna världen över rasade i början av augusti. Bild: Oscar Olsson/TT

Vi slår oss ned i matsalen för att prata om det han arbetar med.

Pengar och ekonomi.

Börsmarknaden har varit minst sagt skakig på senare tid. I början av augusti föll Tokyobörsen med 12,4 procent, vilket var det största tappet för aktieindexet på 37 år. Samma dag rasade många aktievärdet för många tech-företag i USA.

Ta inga snabba beslut och vikten av att månadsspara

Vilket är ditt råd när det är oroligt på börsen?

– Man säger så länge du har en bra båt ska man sitta kvar. Sitter man inte tryggt ska man kolla över den. Över tid kommer marknaden att gå upp och ned och risk är priset vi betalar. Ska du använda pengarna i närtid, sätt in de på ett sparkonto, säger han och fortsätter:

– Ta inte förhastade beslut. Vänta ett par dygn och se vad som händer. Japan är ett jättebra exempel. Det var likadant med corona-fallet. Om du sålde då fick du ångra det.

Hur tror du att börsmarknaden kommer att se ut under det kommande halvåret?

– Att prata i så korta cykler är himla svårt. Vi har inte ändrat vår syn sen början av året. Våra portföljer är riktade mycket mot globalt. Det är det vi fortsatt tror på.

ANNONS

När det kommer till tips för småsparare är månadsspara ”en klassiker” som Helldén menar är bra.

– Om man går in i en ränta på ränta-snurra och ser vad en hundring eller femhundring blir över 30 år så är det ganska stora pengar, säger han och fortsätter:

– Långsiktigheten och att orka ligga kvar är viktigt. Har man tillgång till pengar är det bra att likt tillfällen med Tokyobörsen trycka in mer.

Skaffa dig en buffert

Innan man startar ett månadssparande är det något annat Helldén anser vara viktigare att ha på plats.

– Du behöver ha en trygg och säker buffert. Två till tre månadslöner brukar vi rekommendera, saker händer. Diskmaskinen går sönder eller saker behöver renoveras. Skapa en buffert först och titta sen på ett långsiktigt sparande.

Hur ser du på att investera i aktier gentemot fonder?

– Jag tycker det är bra att lära sig om aktier. Sen tycker jag att man alltid ska starta och oftast spara brett och globalt som vi har i våra portföljer. Det är så jag tänker själv också, säger han och fortsätter:

– Om man vill lära sig kring allt detta ska man börja väldigt smått och lägga stora delar av sitt månadssparandet i lite säkrare tillgångar.

ANNONS

Helldéns tips för att investera 100 000 kronor beroende på hur gammal du är

Han poängterar att allt är väldigt individuellt och beror på vad man har för lån och ekonomisk situation.

  • 30-åringen: ”Den personen har framtiden för sig och kanske inga skulder. Jag rekommenderar en offensiv portfölj, 80 procent i globala aktiefonder och 20 procent i nordiska marknaden.
  • 50-åringen: ”Man kanske har utflugna barn och 15 år kvar till pension. Då ligger den här personen i samma exponering mot globalt och blanda in lite ränta för att dra ned riskerna.”
  • 70-åringen: ”Då brukar man dra ner rörelserna i portföljen ju äldre du blir för att inte utsätta sig för svängningar. 40-60 procent i räntor och resten är aktiefonder med samma fördelning 80/20 med fokus på globalt.”
ANNONS