Hallå - här finns lediga kommunala tomter

Sibbarpsborna tycker att de bor bäst i världen. Och de vill gärna dela med sig. Nu gör de reklam för fyra lediga kommunala tomter genom ett charmoffensiv och en alldeles egen film.

ANNONS
|

- Det är fantastiskt att bo i en sådan här by, säger Sibbarpsborna Anna-Lena Svensson och Mats Eriksson som hoppas på fler goda grannar.

För trots att de anser att Sibbarp är den bästa platsen att bo på finns det några mörka moln ovanför Sibbarpsbornas huvuden. Någon affär har inte kunnat överleva i byn, det behövs mer barn till Sibbarps skola och förskola och mer folk för en bättre kollektivtrafik. Kort sagt, det behövs lite mer folk.

Coronan ökar intresset för landsbygden

Sedan 70-talet finns fyra lediga kommunala tomter i Sibbarp kyrkby som i stort sett varit bortglömda. Genom dem ser byborna med föreningsrådet i spetsen sin chans att locka till sig nya grannar. Speciellt nu, när coronan fått alltfler stadsbor att drömma om landet, närodlat, egna höns och lugnare tempo. Dessutom har det blivit vanligt att distansjobba.

ANNONS
Mats Eriksson.
Mats Eriksson. Bild: Lena Berglund

- Vi vet att många vill flytta hit, men få vill flytta härifrån, då är lösningen att bygga nytt. I takt med att Sibbarp har blivit attraktivare har huspriserna höjts och det har blivit lättare att få lån för att bygga, säger Mats Eriksson, som sedan ett par år är Sibbarp-Dagsås föreningsråds ordförande.

Anna-Lena Svensson och Mats Eriksson tror stenhårt på Sibbarp .Film är gjord, information har lagts ut på Sibbarp-Dagsås egen föreningssida och kommunen har lovat att informera mer om tomterna.
Anna-Lena Svensson och Mats Eriksson tror stenhårt på Sibbarp .Film är gjord, information har lagts ut på Sibbarp-Dagsås egen föreningssida och kommunen har lovat att informera mer om tomterna. Bild: Lena Berglund

Kreativ trakt

Sibbarp är tillsammans med grannen Dagsås en kreativ trakt med ett rikt föreningsliv. Fyra gånger om året får ortsborna den lokala föreningstidningen SiDa:n i sina brevlådor och så finns Facebookgruppen: Vi som bor i Sibbarp och Dagsås i Halland.

Nu har Sibbarpsborna dessutom gjort en egen reklamfilm. Varbergs kommunen har bidragit med pengar, filmkunnigt folk som Tommy och Maria Aros Tellqvist har hjälpt till ideellt och bybor har medverkar.

Nyligen lades filmen ut på youtube* och Varbergs kommun har lovat att ha den på sin hemsida. Med filmen vill Sibbarpsborna få folk att förstå hur bra Sibbarp är. Så bra att det är väl investerade pengar att köpa någon av de 1000 kvadratmeters stora kommunala tomterna för knappa 100 000 kronor.

I filmen visas vacker natur, lekande barn och en speaker berättar om byns fördelar och aktiviteter.

En lyckad chansning

– Det är viktigt att fler flyttar hit, gärna barnfamiljer, säger Mats Eriksson som själv är relativt nyinflyttad med Sibbarpsmått mätt.

ANNONS

Han och hans fru Kristina flyttade från Göteborg till Sibbarp november 2012. Då var Mats bankman, i dag driver han tillsammans Kristina ”Torkel Jönsgård Bed & Breakfast” i Sibbarp. De har en åttaårig dotter.

– Egentligen visste vi inte vad vi gav oss in på när vi flyttade hit, det var en chansning, men vi trivs mycket bra. Det har bara blivit bättre och bättre. De första sex åren pendlade jag till Göteborg, sen slutade jag på banken.

Anna-Lena Svensson.
Anna-Lena Svensson. Bild: Lena Berglund

Bra gemenskap

Lärare Anna-Lena Svensson som också är aktiv i Sibbarp-Dagsås föreningsråd är uppvuxen i Ljungby utanför Falkenberg och flyttade till Sibbarp 1989. Hon kan inte tänka sig en bättre plats att bo på. Hennes man Lars driver en stor gård och de har fyra barn.

– Här finns en fantastisk gemenskap, ingen behöver känna sig ensam, det finns mycket att göra, barnen har det tryggt och bra, och vi har en fantastiskt vacker natur, säger hon.

•Så hittar du filmen: googla ”Naturnära tomter i Sibbarp” så kommer den upp.

Klicka här, så kan du se filmen Till salu i Sibbarp

Om Sibbarp

• 2010 bodde 94 invånare Sibbarp kyrkby, men hade ökat till 147 vid senaste årsskiftet. Motsvarande siffror för hela Sibbarps omland är 436 respektive 423.

• Sibbarp är centralt placerad i mitten på trekanten Varberg – Falkenberg – Ullared, avstånd till respektive ort är cirka två mil.

• Bebyggelsen är utspridd men i kyrkbyn Risen, Sibbarp, finns ett bostadsområde med villor och några lägenheter. Där finns också förskola, skola, kyrka och bygdegård.

• Naturen är mångskiftande med ett böljande jordbrukslandskap, många insjöar med fiskemöjligheter och ett stort bokskogsområde med vandringsleder.

• Sibbarp finns en lång historia. Man kan gå tillbaka till 1000-talet när biskop Osmond kom till Sibbarp för att kristna befolkningen. Asmunds offerkälla som är uppkallad efter honom finns fortfarande kvar och ligger 1,5 kilometer från kyrkan.

*uppgifterna är hämtade från Lokal utvecklingsplan för Sibbarp Dagsås, Varbergs kommun samt från Varbergs kommun.

Klicka r för att läsa Lokal utvecklingsplan för Sibbarp Dagsås, Varbergs kommun

ANNONS