Julia Karls forskar om sällsynt grundämne

Julia, 29, i Väröbacka har gjort det möjligt att bättre studera negativa joner av astat, ett av världens sällsynta grundämnen. Det beräknas bara finnas 70 milligram i yttersta jordskorpan.

ANNONS
|

– Det är intressant eftersom ämnet kan användas i behandlingen av cancer, säger Julia.

Julia är doktorand vid institutionen för fysik på Göteborgs Universitet sedan 2016. Hon är uppvuxen i norra Halland och i maj flyttade hon och maken, som är processoperatör på Ringhals, från Göteborg till en hästgård i Nordvära. De har en son som är 15 månader och hon är idag mammaledig på deltid.

Valet blev fysik

Julia har från början varit inriktad på att arbeta inom naturvetenskap. När hon läste naturvetenskapligt basår tycket hon att fysik var kul och fortsatte med fysikprogrammet på Göteborgs Universitet, tog en master, för att sedan fortsätta som doktorand 2016.

ANNONS
Julia Karls som forskar om världens mest sällsynta grundämne och ponnyn Titan som är uppfödd av hennes make.
Julia Karls som forskar om världens mest sällsynta grundämne och ponnyn Titan som är uppfödd av hennes make. Bild: Annika Karlbom

Hon fick åka till Cern-laboratoriet utanför Genéve och arbeta med en grupp som leds av Dag Hanstorp, professor i atomfysik vid Göteborgs Universitet.

– Det var jätteroligt, och äntligen har vi lyckats mäta upp en viktig kemisk egenskap hos ämnet; elektronaffiniteten, säger hon.

Elektronaffiniten är den energi som frigörs när en atom i gasfas tar upp en elektron.

Julia byggde mätinstrumentet

I det lyckade experimentet har forskargruppen med hjälp av en protonstråle, skjutit sönder grundämnet thorium och därmed har flera andra ämnen bildats. Ett ämne är astat. Astat är ett halvmetalliskt radioaktivt grundämne som tillhör gruppen halogener.

– Ämnet är svårt att tillverka och behålla eftersom det sönderfaller fort, säger Julia som byggt den nya detektorn GANDALPH som användes på Cern för att undersöka ämnet närmare.

Eftersom ämnet är så sällsynt har forskare hittills vetat väldigt lite om dess kemiska egenskaper.

–Vi har jobbat mot detta i fem år. Kul att det lyckats. Nu är det också möjligt att använda metoden för att mäta andra tyngre ämnen än astat, säger Julia.

Kan bli en hjälp mot cancer

Julia som tidigare har funderat på att bli sjukhusfysiker, vars uppgift är att behandla och diagnostisera sjukdomar med hjälp av strålning, är extra glad över hur resultatet av mätningarna kan användas.

ANNONS

– Det som är häftigt med astat är att man kan använda ämnet för att förstöra metastaser vid äggstockscancer som inte går att upptäcka eller behandla på annat sätt, säger hon.

Julia Karls och ponnyn Titan som är uppfödd av hennes make.
Julia Karls och ponnyn Titan som är uppfödd av hennes make. Bild: Annika Karlbom

Lite om: Julia Karls

Bor: Nordvära utanför Väröbacka

Gör: Forskar i fysik vid Göteborgs universitet

Familj: Make och en son, 15 månader

Intressen: Hästar, har två egna

ANNONS