Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Halländska damfotbollen tar stora kliv

Halland för 50 år sedan. 19-25/8 1973.

ANNONS
LocationHalland|
|

Svensk damfotboll har tagit stora kliv framåt på senare år och nu har truppen till den första officiella landskampen tagits ut. Matchen skall spelas på Åland och för motståndet svarar Finland. Truppen domineras av spelare från Västergötland. Inte så konstigt kanske, då det är här man hunnit längst, och Öxabäck räknas som den svenska damfotbollens vagga. Till vår glädje noterar vi dock att även Halland har en representant i form av målvakten Elisabeth Ljung, som spelar i Halmia till vardags. Konkurrensen om platserna är förvisso hård, men nog hade ytterligare någon eller några halländska spelare kunnat ta en plats, då distriktet numera hyser närmare 30 damlag i seriespel… en utopi för inte så länge sedan. Div 1 södra Halland toppas i dagsläget av nämnda Halmia medan motsvarande position i norrgruppen innehas av Anneberg.

ANNONS

Trots många protester gick det inte att rädda det gamla lasarettet i Varberg. Eller, det är klart det hade gått att rädda om bara viljan funnits. Men nu blir det som det brukar, att grävskoporna får sig ett skrovmål. Under den senaste veckan har man mest ägnat sig åt förberedelser samtidigt som en del av inredningen sålts av, men nu är det full fart på skoporna. Det är Örebroföretaget AB Rivtjänst som svarar för jobbet, som redan från dag ett följs av en bekymrad grupp Varbergare av den äldre skolan, som sett det ske så många gånger förut. Rivningsmassorna körs till Hästhagaområdet för utfyllnad av bland annat det så kallade Mollskinnsbrottet. Även denna process följs med intresse. Bland den församlade menigheten råder delade meningar huruvida hela lasarettet verkligen kommer att få plats i brottet, men någon lärd man lär ha måttat på det hela. Så det skall gå, sägs det. Den 15 oktober får vi svar på våra frågor, för då skall allt vara klart.

Det är svajiga tider för den svenska tekoindustrin, och produktionen flyttas allt oftare utomlands. Häromdagen meddelades dock att nedläggningshotade Köinge Konfektionsfabrik räddats och fått nya ägare. Ca 15 anställda får fortsatt arbete i företaget som numera heter Köinge Modeller AB. Ägarna har skrivit ett nytt avtal med Falkenbergs kommun från vilka man hyr lokalerna i Köinge gamla skola. Samtidigt har en direktör Ulf Karlsson från Borås tecknat ett likartat avtal med kommunen rörande en mindre konfektionsfabrik i den nyligen nerlagda Kanalskolan i Morup. Karlsson rivstartar med en mannekänguppvisning i lokalerna redan nu i helgen. Tanken är att verksamheten skall starta någon gång i höst, men prognoserna för svensk tekoindustri ser inte lysande ut och en crêpeskjorta kan idag ta flyget från Indien för 39:75, så vi får väl se om planerna kan realiseras…

ANNONS
ANNONS