Matkärlek. ”För mig är det italienska köket det mest kompletta”, säger Alexandra Zazzi om sin kärlek till maten från Italien, där hon själv har rötter.
Matkärlek. ”För mig är det italienska köket det mest kompletta”, säger Alexandra Zazzi om sin kärlek till maten från Italien, där hon själv har rötter.

”Njutning att lyfta fram alla råvaror”

Egentligen hade hon inte ens tänkt jobba i ett kök. Men så blev det och i dag är Alexandra Zazzi en kändiskock med många järn i elden. Och en framtidsdröm: – När jag blir 55 ska jag segla i Franska Polynesien.

ANNONS
|

Alexandra Zazzi är, som hon säger, ”svårflörtad” just nu. Det blir trots det en liten intervju, inklämd i en agenda späckad med föreläsningar, domaruppdrag, radio- och tv-jobb, krönikeskrivande, produktsamarbeten med diverse företag, matlagningsevent och en hel del annat.

Kort sagt allt sådant som numera brukar ingå i en framgångsrik kockkarriär. Och som egentligen, numera, inte måste ha så mycket med just restaurangköksjobb att göra.

–Egentligen var det inte alls meningen att jag skulle in i restaurangbranschen, men jag började jobba extra när jag var 15, med att steka hamburgare på Clock av alla ställen, säger Alexandra, som sedan fortsatte jobba extra på olika krogar samtidigt som hon pluggade lite av varje.

ANNONS

Matintresset utvecklade hon som liten. De första elva åren tillbringades i Rapallo utanför Genua tillsammans med föräldrar och bröder. Och en farmor, som invigde sitt barnbarn i matlagningskonsten. Kärleken till italiensk kokkonst består.

–Mitt sätt att laga mat är ju grundat på den italienska synen på matlagning, med en genuin kärlek till varje enskild råvara, njutningen i att lyfta fram deras smaker.

Samtidigt ser hon charmen i det svenska köket, med rotfrukter, goda ostar, kroppkakor och andra ”trevliga” potatisrätter. Traditionen med att laga till vilt, fisk och skaldjur inte att förglömma.

–Vi har massor av bra ingredienser som för många år sedan lagades på rätt sätt, men som försvann i ett svart hål där på 70- och 80-talen. Men nu tycker jag ändå att vi är rätt duktiga på att lyfta fram det som är bra med Sverige.

Hon öppnade sin första egna restaurang i Göteborg 1997. Året därpå vann hon dokusåpan Robinson, vilket gav en skjuts framåt i medialjuset. Men framför allt handlar Alexandra Zazzis framgångar om passion och hårt arbete.

–I den här branschen kan man inte bara glida omkring och hålla föredrag. Det krävs också att man ibland kan plöja ned 16 timmar i sträck och kanske hålla i en matlagningshelg på något konferenscenter. Jag har fått väldigt bra uppdrag men när det är dags att kavla upp ärmarna och jobba hårt är jag beredd att göra det.

ANNONS

Vid sin sida har hon hela tiden haft sin man Peter Jademyr, både arbetspartner och make sedan 24 år.

–Det känns skönt när man har landat rätt med den man delar ett liv ihop med. Vi funkar riktigt bra.

Har du någon framtidsdröm?

–Jag har en dröm och det är det enda som börjar stressa mig med åldern. Jag har sagt att när jag blir 55 ska jag segla i Franska Polynesien. Ha med mig en båt och en kompressor och dyka i ett par månader. Och jag kan inte segla än, så jag måste hinna lära mig det först!

Namn: Alexandra Zazzi

Fyller: 50 år den 7 juni.

Gör: Kock, matskribent, kokboksförfattare, föreläsare och programledare.

Bor: Göteborg.

Familj: Maken Peter, sönerna Sebastian, 22, och Jonathan, 20. Hunden Grappa.

Så firar jag födelsedagen: ”I Italien med familj och några vänner.”

Om att fylla 50: ”Det enda svåra med att bli äldre är att livet blir kortare. Och fler människor omkring en blir sjuka och dör. Annars är inte särskilt jobbigt att fylla 50.”

Äter helst: ”Jag är allätare, men äter helst maten i säsong.”

Last: ”Italienska charkuterier, som parmaskinka och salami.”

Finns alltid i kylskåpet: ”Det är alltid välfyllt. Vi skulle lätt kunna leva på innehållet i en månad om det skulle hända något. Men smör och parmesan finns alltid.”

Stör mig på: ”När folk ser allting i svart och vitt. Livet är så sällan svart eller vitt. Det finns alltid nyanser.”

ANNONS