På Nordsjälland kan du ta del av konst på bland annat Louisiana Museum of Modern Art och ta en skön paus på deras populära café. Till höger syns en av de ikoniska badhytterna i Rågeleje.
På Nordsjälland kan du ta del av konst på bland annat Louisiana Museum of Modern Art och ta en skön paus på deras populära café. Till höger syns en av de ikoniska badhytterna i Rågeleje. Bild: VisitNordsjælland / Tine Uffelmann

Konstskatter, slott och badhotell – här är kortaste vägen till Danmarks riviera

Det snabbaste sättet för hallänningar att ta sig till Nordsjälland är utan tvekan färjan på andra sidan åsen. Helsingborg till Helsingör tar bara 20 minuter och väl där har du nära till en värld av konst, mysiga byar och populära badorter längs med den vackra kustlinjen. Flera tips för en weekend på Nordsjälland hittar du i denna artikel.

|

Att få till en spontan weekendresa utomlands på våren är mycket enklare om ”kontinenten” ligger alldeles runt hörnet. Oavsett om du reser med din familj, vänner eller partner så är Nordsjälland och Danmarks riviera ett område att upptäcka.

Här följer därför en rad tips på var du och ditt resesällskap kan bo och vad ni kan hitta på när ni efter en kort resa från Halland anlänt till de norra delarna av Själland.

Åk utomlands med Öresundslinjen

Den närmaste vägen till Danmark går över Öresund. Först tar du E6 från Halland till Helsingborg. Där väntar en av Öresundslinjens färjor som är omöjlig att missa eftersom det under dagen kommer en ny var tjugonde minut. Svårare är det inte att komma utomlands för en hallänning. Och när du åker av någon av Öresundslinjens fem färjor i Helsingör – kanske en av de två eldrivna – har du nära till både Danmarks riviera, imponerande slott och konstutställningar i världsklass.

Boka resa med Öresundslinjen här.

Lyxigt lugn på rivierans badhotell

Vi tar det viktigaste först: hur kan danskarna med att påstå att de har en egen riviera? Egentligen räcker det med att köra eller cykla längs med kustlinjen för att förstå vad de menar. Här finns mysiga fiskebyar som Gilleleje och badortsidyller som Tisvildeleje, båda med omtalade tillika fantastiska badhotell.

Helenekilde Badehotel i Tisvildeleje.
Helenekilde Badehotel i Tisvildeleje. Bild: VisitNordsjælland

Gilleleje Badehotel från 1895 är ett av Danmarks mest kända och vid den kilometerlånga stranden i Tisvildeleje finns ytterligare ett anrikt boende i lyxiga Helenekilde Badehotel. Det senare är populärt bland köpenhamnare som vill fly storstaden för lugn och ro vid havet.

EXTERN LÄNK: Redo för en spontan weekend i Danmark? Här kan du boka resa med Öresundslinjen och se tidtabellen.

Uppe vid nordkusten finns också gott om tillfällen för vattensport med vännerna. I Rågeleje – stranden med de ikoniska badhytterna – blir det full fart på kite- och vindsurfarna så fort det börjar blåsa.

Konst och kultur i mängder

Från havets friska vårvindar är det inte långt till konst och kultur. Den mest kända platsen för detta på Nordsjälland är Louisiana Museum of Modern Art där konst, natur och arkitektur smälter samman. Där får du bland annat inte missa skulpturparken med den vackra panoramautsikten över Öresund. Inomhus finns konst i världsklass från kända konstnärer men också nyskapande samtida konst du förmodligen aldrig hört talas om. Dessutom lockar muséets café inte bara turister. Även lokalbefolkningen är återkommande gäster, antingen för smörrebröd på dagen eller en god middag med utsikt på kvällen.

På Louisiana Museum of Modern Art smälter konst, natur och arkitektur samman.
På Louisiana Museum of Modern Art smälter konst, natur och arkitektur samman. Bild: Ulrik Jantzen

Vill öppna barnens ögon för konst

Ett annat givet utflyktsmål för den kulturintresserade familjen är Nivaagaards Malerisamling en dryg mil söder om färjeläget i Helsingör. Här finns bland annat målningar från den italienska renässansen på 1500-talet och samlingar från det som kallas den danska guldåldern (cirka 1800-1850). Men Nivaagaard har även ett barnfokus. Deras vision är att så tidigt som möjligt öppna barnens ögon för konstens förunderliga värld. Inte bara genom utställningar utan också genom barnanpassade arrangemang som kreativ verkstad, skattjakter och allsång.

Frederiksborgs slott är fyllt av konst och historia.
Frederiksborgs slott är fyllt av konst och historia. Bild: Mark Gray

Pampiga slott

Om du lämnar den vackra kustlinjen och åker inåt landet mot Fredensborg och Hilleröd hittar du ett par av Nordsjällands ståtliga slott. Ett av dem är Frederiksborgs slott som bjuder på mängder av konst och historia. Slottskyrkan, för att nämna ett exempel, är en magisk plats utsmyckad med guld från golv till tak. Om barn är med på resan finns möjligheter till en spännande upptäcktsfärd genom den danska historien med chans att vinna priser.

Fredensborgs slott med dess vackra trädgård kallas ofta för Danmarks Versailles.
Fredensborgs slott med dess vackra trädgård kallas ofta för Danmarks Versailles. Bild: Kim Wyon

Från Frederiksborg är det inte långt till nästa ståtliga byggnad, Fredensborgs slott. Fredensborg kallas för Danmarks Versailles och här hålls ofta kungafamiljens bröllops- och födelsedagsfester. Slottsträdgården är en av Danmarks största historiska trädgårdar med långa raka avenyer som utgår från palatset i stjärnform, en upplevelse i sig. Men ha koll på när trädgården är öppen, slottet och omgivningen huserar ofta danska kungligheter.

Tidsresa till medeltiden

I Fredensborg är tipset att ta sig runt på cykel. Då kan du och ditt sällskap även passa på att ta er ner till Esrumsjön för att segla med hundra år gamla båtar eller hyra kanot.

Esrum kloster är en spännande plats att besöka för barnfamiljer.
Esrum kloster är en spännande plats att besöka för barnfamiljer. Bild: Niclas Jessen

Norr om sjön kan även Esrum kloster vara värt ett besök. Här kan du uppleva Nordsjällands medeltid då munkarnas arbetsplats var en central maktfaktor i Norden. Om du har barn med spring i benen rekommenderas naturlekplatsen där du bland annat kan åka linbana över vallgraven.

EXTERN LÄNK: Få mer tips på vad som finns att upptäcka på Nordsjälland här.

FAKTA: Elfärjor på Öresundslinjen

Öresundslinjen mellan Helsingborg-Helsingör är mitt i en stor hållbarhetssatsning på helt batteridrivna färjor. I dag trafikerar världens två största eldrivna färjor sträckan och en tredje är på gång. El för laddning av färjorna kommer endast från fossilfria källor som sol, vind och vatten. Resenärer med elbil kan dessutom ladda sitt fordon ombord, medan de korsar Öresund. Målet är att Öresundslinjens flotta är helt fossilfri 2030.