På den politiska arenan. Angela Merkel vid en konferens i Kroatien i början av mars.
På den politiska arenan. Angela Merkel vid en konferens i Kroatien i början av mars.

Aktuell biografi om fenomenet Merkel

ANNONS
|

Bortsett från Putin i Ryssland har ingen av de viktigare utländska politikerna under Angela Merkels tid vid makten suttit lika länge som hon på sin post. Hon valdes 2005 till förbundskansler i Tyskland första gången och har därefter blivit omvald två gånger, senast 2013. Det är ovanligt. Men för tyskarna har Merkel betytt hopp och trygghet och även resten av Europa har vänt sig till henne när kriserna har hopat sig.

Redan 2013 kom Stefan Kornelius biografi över Angela Merkel, men nu har den översatts och uppdaterats. I boken har Kornelius koncentrerat sig på Merkels utrikespolitik, den del av arbetet som med åren tagit alltmer av hennes tid och engagemang i anspråk.

ANNONS

För Tyskland har under Merkels tid vuxit i internationell betydelse och spelat en viktig roll i nästan varje kris de senaste åtta åren. Kriser och katastrofer tycks ha gjort henne stark. Och de har varit många – finanskris, världsekonomisk kris, eurokris, tsunamin i Japan som fick Tyskland att göra en kovändning när det gäller kärnkraft, Ukraina och nu senast kriget i Syrien och flyktingkrisen.

Under Grekland-krisen har Merkel framstått som hård – pengar mot åtstramningskrav – blivit hatad och kallats den nye Bismarck. Kornelius spekulerar i om det var för att hon ville ändra den bilden av sig och framstå som mänskligare som hon utropade ”Vi klarar det” om flyktingströmmen. I stället möttes hon av en storm av kritik.

Men vem är hon då, Angela Merkel? Hon levde och verkade i Östtyskland i 35 år tills muren föll. Det menar Kornelius i hög grad har präglat hennes person och tankar. Hon har ofta haft ett annat perspektiv på europeiska frågor än västeuropeiska kolleger. Men framför allt sätter hon friheten högt, det är ett begrepp som löper som en röd tråd genom hennes politik.

Precis innan muren föll var hon talesperson för den sista östtyska regeringen, blev sen handplockad av Kohl och fick en rivstart i karriären inom CDU.

ANNONS

Hon är målmedveten, jordnära, måttfull, svag för ironi och osentimental och när hon en gång fick frågan vad hon tänker på när hon tänker på Tyskland svarade hon torrt: ”Rejäla, täta fönster.”

Det är spännande att följa den politiska gången på den arena där Merkel befinner sig. Det handlar om invecklade processer, balansakter, tajming, diplomatiskt spel, personliga relationer med andra ledare i världen, många turer och mycket arbete. Plus en kansler som är pragmatisk och resultatinriktad. Hon har rett ut mycket genom åren, men nu är frågan är om flyktingkrisen blir hennes fall?

Fotnot . Stefan Kornelius är chef för den utrikespolitiska avdelningen på Süddeutsche Zeitung. 1993–1996 var han korrespondent i Bonn och 1996–1999 i Washington DC. Sedan 1989 har han genom sitt arbete haft nära kontakt med Merkel.

ANNONS