Fiktivt mord på invandrarpojke i Varberg

När en pojke med invandrarbakgrund hittas mördad i en container i Ulf Lindströms deckare ”Det nionde livet” kallas den ALS-sjuka experten Mia Benedetti in.

ANNONS
LocationVarberg|
|

När författaren Ulf Lindström släpper en ny roman efter sex år placerar han handlingen i det han kallar ”sin andra hemstad”: Varberg.

– Som många boråsare har jag varit väldigt mycket i Varberg på sommaren. Nu har vi en stuga på Trönningenäs så jag har varit där i stort sett halva året. Men jag upptäckte att jag inte kunde Varberg riktigt lika bra som jag trodde, så det har jag vinnlagt mig om under skrivandet, även socioekonomiskt.

Ulf Lindström syftar på att han inte bara har lärt sig Varbergs geografi utan även vilka samhällsklasser som bor i vilka stadsdelar. Det spelar viss roll i hans nya kriminalroman ”Det nionde livet”, där en romsk pojke hittas död i en container på sommaren i ett välbärgat villaområde.

ANNONS

– Jag kallar området för Västra Näs, för att ingen ska känna sig utpekad. Pojkens föräldrar är tiggare och bor i en husvagn utanför hamnen. När polisen börjar nysta i dödsfallet hittar de förgreningar till våldsbejakande terrorism och extremhögern, även inne i polishuset.

Döende i ALS

För att lösa brottet tar ”Varbergskriminalen”, som den fiktiva (påhittade) polisgruppen kallas, hjälp av en tidigare poliskommissarie. Marie ”Mia” Benedetti är drabbad av den obotliga nervsjukdomen ALS och sköter nu dokumenthanteringen.

– Hon är en knivskarp, döende kvinna och runt henne finns en grupp poliser, framför allt Marcus de Wolfe, hennes tidigare studiekamrat och älskare, berättar Ulf Lindström.

Den nyblivne 60-åringen arbetar även som lärare i svenska och engelska, och har tidigare varit journalist. Då undersökte han bland annat hallänningarnas förhållande till de så kallade ”Ullhararna”.

– Jag är inte säker på att varbergarna gillar oss som inte betalar kommunalskatt här. Förr var ”boråsare” ett allmänt skällsord på alla som inte hade i Varberg att göra, även om man bodde i Göteborg eller en bit utanför Veddige. Men det är ju ingen som kastar sten på mig.

Katter inspirerade titeln

Ulf Lindström har arbetat mycket med improvisationsteater och använder delar av de metoderna i sitt skrivande. Hans senaste roman utgick från två rollfigurer, Benedetti och pojken.

ANNONS

– Först har jag en kreativ fas där jag säger ja till allting, som i improvisationsteater, och utvecklar allting. Vissa saker blir bra och de scenerna och historierna sparar jag. Sedan börjar ett konsthantverk som kräver disciplin, där allt ska struktureras och lyftas till en litterär berättelse.

Titeln ”Det nionde livet” syftar för övrigt på att katter sägs ha nio liv.

– Ja, och katter spelar en stor roll i berättelsen. Jag har själv två katter av den största rasen, Maine coon.

Litteraturpris på 50 000 kronor

Ulf Lindström fick 2011 tidningen Vi:s litteraturpris på 50 000 kronor för ”En god man” (Wahlström & Widstrand) med motiveringen ”Med mästerlig stilistisk precision, utmanande etiska frågeställningar och överraskande humor ställer Ulf Lindström den svenske samtidsmannen inför rätta i ett mörkt och skoningslöst småstadsdrama om makt och våld som utövas långt utanför kriminalgenrens gängse gränser”.

Bland övriga pristagare de senaste 20 åren märks storheter som Mikael Niemi, Sara Stridsberg, Jonas Hassen Khemiri, Susanna Alakoski och halländska Oline Stig.

2013–2014 släppte Lindström två uppföljare om advokaten Andreas Falck, ”Jobs bok” och ”Rädda barn”, men sedan dess har han haft ett ofrivilligt uppehåll i utgivningen, även om han har fortsatt att skriva på halvfart.

– Det beror bland annat på att jag fick skiftande besked från förlaget och att jag inte har varit helt frisk. Andreas Falck-böckerna handlade mer om män och deras förhållningssätt till världen. De nya böckerna är mer lättlästa, för jag har ältat av mig en del tankar om mänskligheten, säger Ulf.

ANNONS

Planerar flera böcker om Varberg

”Det nionde livet” är första delen i en planerad trilogi, där sista delen redan är klar, men ska bearbetas.

– Jag upptäckte att den tredje berättelsen utspelar sig tre-fyra år efter den första och då ville jag peta in någonting emellan. Det handlar om samma grupp poliser, men bifigurerna i första boken blir huvudpersoner i den andra, och bifigurerna i den kliver fram i den tredje, förklarar författaren.

Boken fick ett övervägande positivt mottagande i Borås Tidning, där recensenten får lön för mödan och blir uppslukad av spänningen även om han inte förstår författarens alla idéer:

”Här blandas dialoger med inre monologer om vartannat, tankebanor flyter omkring och bildar öar i huvudpersonen Marie Benedettis på flera sätt sjuka värld, där hon i tankarna går in i och ut ur olika djurs kroppar. /…/ En hjärtslitande saga, där hennes sjukdom är centrum, beskriven med naken rädsla bakom fasaden. Hennes kamp mot övermakten, mot sjukdomen, för ett värdigt slut. För livets goda minnen.”

ULF LINDSTRÖM

Född: 17 augusti 1960 i Borås

Bor: I Borås

Familj: hustru Eva och två stora katter. Parets vuxna söner har flyttat hemifrån

Yrke: Författare och lärare i svenska och engelska på Komvux (gymnasienivå)

Aktuell: Har släppt sin första kriminalroman på sex år och den utspelar sig i Varberg – ”Det nionde livet” (Southside Stories).

ANNONS