De siamesiska tvillingarna har nu kremerats.
De siamesiska tvillingarna har nu kremerats. Bild: Anna Svanberg

Nu är de siamesiska tvillingarna kremerade

De siamesiska tvillingarna har kremerats. Efter att ha gallrats ut från Naturhistoriska museet under 2019 har det uppmärksammade tvillingfostret nu kommit i jorden.
– Det var gravsättning i minneslund utan ceremonier, säger Cissi Hammer, förvaltningschef för Göteborgs begravningssamfällighet.

ANNONS
|

I ett års tid har de siamesiska tvillingarna befunnit sig i limbo, men nu har de till slut kremerats, vilket SVT Kulturnyheterna var först med att rapportera.

"Att ställas ut på naturhistoriskt museum är det mest förnedrande du kan utsättas för”, menade Monica Gustafsson, utvecklare på Västarvet.

"Det är extremt viktigt att vi inte förtränger historien, hur obehaglig den än är”, svarade Magnus Gelang, Naturhistoriska museets försteintendent.

Det har varit en lång och hård debatt sedan det blev känt att regionala Västarvet, som ansvarar för Naturhistoriska museet, beslutat att gallra ut museets mänskliga kvarlevor. Västarvet menar på att det rör sig om en oetisk samling där skelettdelar och annat mänskligt material borde kremeras eller i de fall där det rör sig om kvarlevor från andra platser, återbördas. Så kallad repatriering.

ANNONS

LÄS MER:En oetisk samling att se eller inte se

Men det beslutet väckte reaktioner på Naturhistoriska, där bland andra Magnus Gelang menade på att man raderade ut delar av historien så väl som möjligheten till framtida forskning.

Debatten lämnade museivärldens väggar och växte till en nationell, rent av internationell fråga.

Kremerade och gravsatta

För allmänheten har det dock främst kommit att handla om de uppmärksammade siamesiska tvillingarna.

Tvillingfostret från 1863 som har bevarats i formalin och som många göteborgare har sett visas upp på museet.

2019 kom beslutet att de skulle kremeras och tvillingfostret fördes till Göteborgs kyrkogårdsförvaltning. Men där tog det stopp. Förvaltningen ansåg att rättsläget inte var klart. De argumenterade för att det var en oåterkallelig process och ville vara helt säkra på att allt blev rätt.

LÄS MER:Framtiden fortsatt oklar för de siamesiska tvillingarna

LÄS MER:JO-anmälan om mänskliga kvarlevor läggs ner

I ett års tid har de siamesiska tvillingarna befunnit sig i limbo, men nu har de alltså kremerats.

– De är kremerade och gravsatta. Det var gravsättning i minneslund utan ceremonier. Då får inga andra vara närvarande än våra grävare, säger Cissi Hammer, förvaltningschef för Göteborgs begravningssamfällighet, som det formellt heter.

Fakta: De siamesiska tvillingarna

Var ett tvillingfoster från 1863, konserverat i formalin.

Kom ursprungligen från stadsläkarens mottagning i Göteborg.

Tillhörde samlingarna på Göteborgs naturhistoriska museum.

Plockades 2011 bort ur naturaliekabinettet i basutställningen. Visades en tid därefter i ett kuriosakabinett, ett slutet rum och enbart för besökare med specialintresse.

Den 1 juni 2017 magasinerades dem, och visades inte längre för allmänheten då det inte anses "värdigt ur ett etiskt perspektiv".

Var ett av besökare ofta efterfrågat objekt, och har tidigare varit ett av kännetecknen för museet, anger Naturhistoriska på sin hemsida.

2019 beställdes kremering av Västarvet. Det dröjde dock till hösten 2020 innan det genomfördes.

Kom i ett slutet kärl

Hon berättar att det har varit ett komplicerat ärende att få klarhet i. Samtidigt påpekar hon att de inte har haft några synpunkter på själva beställningen från Västarvet. Den stora debatten inom museivärlden har gällt utgallringen, förklarar hon, inte deras roll.

ANNONS

Vad var det som ändrade er syn på rättsläget?

– Det var att vi tog en ny kontakt med riksantikvarieämbetet och fick tydlig information om vad som gäller. Sen stämde vi av det med Västarvet.

Är det här nu avslutat för er del? Det har ju rört sig om fler mänskliga kvarlevor.

– Det vi får in för kremation är tillslutna kärl. Dem öppnar vi aldrig. Så var det här. Vi fick ett slutet kärl. Det var bland annat de siamesiska tvillingarna där.

Men också andra kvarlevor?

– Ja. Men det är väl de siamesiska tvillingarna som har fått mest uppmärksamhet, säger Cissi Hammer.

LÄS MER:I Göteborg rensas fostren bort – i Köpenhamn ställs de ut

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS