Refused tar farväl i Umeå

Efter ett abrupt och känsloladdat uppbrott 1998 ville inte hardcorekvartetten ens kännas vid namnet Refused. Men efter 14 år av bångstyrighet gav Umeåkillarna vika för fansen och begav sig ut på en bejublad återföreningsturné.På lördag tar de avsked för gott i hemstaden.

ANNONS
|

Harrisonburg, USA oktober 1998. Ett internt splittrat band från Umeå gör en spelning i en sunkig lokal inför en liten publik. Fyra låtar in i konserten stormar polisen lokalen. 26-årige Dennis Lyxzén ska precis vråla refrängen till låten "Rather be dead".

Strömmen bryts.

De fyra killarna som är Refused går av scenen. Och tänker aldrig mer gå på den tillsammans igen.

Fick kultstatus

Ett decennium senare har det tredje och sista albumet "The shape of punk to come" gett Umeåbandet kultstatus. I så gott som varje intervju får sångaren Dennis Lyxzén frågan om och när Refused ska återförenas. "Aldrig", svarar han mekaniskt. Ändå dyker det då och då upp hoppfulla rykten. De erbjuds fantasisummor, men fortsätter tacka nej. Så i början av året hände något. Den amerikanska festivalen Coachella gick ut med att de bokat Refused som headline. Några månader senare tillkännager de Sverigedatum.

ANNONS
Värdigt avslut

På lördag gör Refused sin allra sista spelning. Det ska bli ett lustfyllt avslut. Medlemmarna ska äntligen kunna gå vidare och se tillbaka på Refused med ett lätt hjärta och inte med en sten i bröstet. Gamla och nya fans vallfärdar till hardcoremeckat i norr.

- Det här är definitivt en milstolpe i kultur-Umeå, säger Robert Dahl Norsten, verksamhetsledare på kulturföreningen Humlan som är med och arrangerar konserten.
- Refused är och har varit ett väldigt viktigt band i en global musikrörelse.
Har fått kritik

Karin Holmgren är initiativtagare till tidsdokumentet Umeå hardcore-arkiv. Hon berättar att aktivisterna i Refused fått kritik för att de gett efter för pengarna när de alltid propagerat för att krossa kapitalismen.

- Jag tror snarare att det beror på att de har fått lite perspektiv. Deras tidigare slut blev inte som de hade tänkt sig. De behövde tid att läka såren, säger hon och tror att avskedskonserten kanske är ett sätt för bandet att bjuda tillbaka till hemstaden.
Firar med kompisar

Punkbandet Randy från Piteå har delat scen med Refused många gånger och släppte split-EP:n "Refused loves Randy" 1995. Nu gör de dem sällskap en sista gång.

- Om de skulle vilja fortsätta spela för mycket folk och dra in feta pengar så skulle de ju kunna göra det, men jag tror inte att de skulle gå ut och säga att det är över om det verkligen inte var det, säger trummisen Fredrik Granberg som ska fira av dem med den äran.
- Ska man ta farväl så får det ju vara mäktigt. Man måste ha en värdig begravning.

Refused är

Dennis Lyxzén - sång, även sångare i banden Invasionen, The (International) Noise Conspiracy och AC4

Kristofer Steen - gitarr, utbildad filmare och har bland annat gjort dokumentären "Refused are fucking dead", titulerar sig i dag operaregissör

Jon Brännström - gitarr, gav ut musik med gruppen Text i början av 00-talet, utbildade sig sedan till läkare

David Sandström - trummor, har också gett ut musik i eget namn, med gruppen Text, som David Sandström Overdrive, sjungit i hardcorebandet Final Exit och spelat trummor i AC4

På återföreningskonserterna spelar Magnus Flagge bas. Magnus hette Björklund i efternamn när han blev medlem i bandet hösten 1992 och slutade sommaren 1995, samt periodvis under inspelningen av "The shape of punk to come". Han har, enligt bandet, varit avgörande för gruppens musikaliska riktning.

Johan Ekström, ordförande och konsertarrangör, Stockholm Straight Edge

- Deras musik och texter har påverkat många av oss som individer. Jag själv introducerades för straight edge och veganism genom Refused. "The shape of punk to come" influerade många band långt utanför vad som brukar definieras som hardcore trots att det är en hardcore-skiva. Så kanske har de lyckats sprida element av hardcore in i andra genrer. Jag tror att arvet från Refused och Umeå-hardcore lever vidare dels musikaliskt men också över hela Sverige i form av band, arrangörsgrupper och människor som försöker bygga upp subkulturella scener genom DIY-verksamhet.

Kristin Lundell, journalist inom populärkultur på bland annat Svenska Dagbladet

- Refuseds musik var sprungen ur en tid då unga människor fortfarande trodde på förändringar. Hardcorerörelsen var en livsstil som gick hand i hand med politiska åsikter och kosthållning. Nu ser vi ju att de fula delarna av 90-talet har kommit tillbaka - då behöver också kritiken få en comeback. Rent musikaliskt är Refused djupt underskattade. Deras musik är vad operan var för 1700-talsmänniskorna.

Christoffer Röstlund Jonsson, journalist och basist i bandet AC4, har sett Refused tresiffrigt antal gånger

- De förändrade Sverige precis som Black Flag förändrade USA på 80-talet. Refused är historiens bästa liveakt. De spelade överallt där det fanns ett eluttag. Och där de pluggat in sina stärkare, startades tio nya band dagen efter. Men arvtagare? Precis som Misfits är de ett svårkopierat band där alla som säger att de influerats av dem, är ren skit. Att Kirk Hammett och Duff McKagan påverkats väger lätt med tanke på att de gubbarna inte gjort något bra på 20 år.

Evelina Burström, nöjesredaktör på Västerbottens-Kuriren i Umeå

- De har förändrat hardcoregenren i grunden och många, i synnerhet i USA, har inspirerats musikaliskt av deras sätt att korsbefrukta hardcore med andra musikstilar. De har också påverkat synen på Umeå i en väldigt positiv riktning, och verkligen satt staden på musikkartan. Det är fint att vara musiker från Umeå, i synnerhet inom hardcoregenren och liknande musik, och folk är nyfikna på att komma hit och spela. Staden har ett visst skimmer över sig som Refused, delvis men förstås inte helt, bidragit till.

Ramones

Ramones spelade sin sista konsert, av totalt ungefär 2 200, på The Palace i Los Angeles i augusti 1996. Showen gästades av Lemmy Kilmister från Motörhead, Eddie Vedder från Pearl Jam och bandets originalbasist Dee Dee och dokumenterades i live-dvd:n och live-cd:n "We're outta here!".

Westlife

Det irländska pojkbandet tackade för sig efter 14 år med en konsert från Croke Park i Dublin i juni i år. Spelningen direktsändes på biografer över hela Europa via satellit.

Cream

"Sunshine of your love"-trion sa hej då med en konsert på Royal Albert Hall i London i november 1968 som dokumenterades av BBC. Det stilbildande rockbandet återförenades sedan 2005 för ytterligare ett gäng konserter.

The Band

Det legendariska bandet gav en storslagen avskedskonsert i San Francisco 1976 med gäster som Van Morrison, Ringo Starr, Eric Clapton, Joni Mitchell, Emmilou Harris och Bob Dylan. Spelningen, "The last waltz", förevigades och blev en hyllad konsertfilm i regi av Martin Scorsese.

Michael Jackson

Kungen av pop hade planerat att göra en serie avskedskonserter under namnet "This is it" sommaren 2009 på O2 Arena i London som ett farväl till artistlivet, men dog tragiskt nog innan han hann genomföra dem.

ANNONS