Ulf Lindström släpper ny deckare – fortsätter trilogin om Varberg

Den andra delen i Ulf Lindströms deckartrilogi heter ”Det sista ordet” och handlar bland annat om att ta itu med sina inre demoner.
– De flesta har dem på något sätt i sig, säger Ulf Lindström.

ANNONS
LocationVarberg, Borås|
|

Ulf Lindström skriver en trilogi med deckare som handlar om en grupp poliser som kallas Varbergskriminalen. Böckerna utspelar sig i ett fiktivt Varberg. Efter första delen ”Det nionde livet” släpps del två, ”Det sista ordet”, den 9 juni.

– Det var några av dem som överlevde den första boken och som nu står inför ett nytt dilemma. Som tidigare när jag skriver serier så låter jag bifigurer från tidigare böcker bli huvudfigurer i nästa, säger Ulf Lindström.

”Det sista ordet” handlar om den lovande polisassistenten Patrik Flygare som utsattes för ett övergrepp i tonåren och nu jagar hämnd, dels på förövaren och dels på en polisman som övertalade honom att inte anmäla.

ANNONS

Inre demoner

Han plågas också av funderingar kring om han själv håller på att bli samma monster som mannen som förgrep sig på honom. Det är tunga ämnen som även påverkat författaren själv.

– De flesta människor skräms av monster för att de inte förstår dem, men människor som förstår monster skräms av sig själva. Jag tycker inte det är så svårt att möta demoner för de flesta har dem på något sätt i sig. Det är svårare när man inser att det är ett kort avstånd mellan mig och dem som begår brotten. Det är inte som att möta en annan djurart. Det kunde vara jag, precis som man även känner igen sig i offren. Jag har umgåtts med de tankarna i två år och då får man en viss syn på livet.

Ulf Lindström bor i Borås men har en sommarstuga i Trönningenäs som han besöker så ofta han kan. Sedan tidigare har han skrivit en trilogi som utspelat sig i Borås och nu är handlingen förflyttad till Varberg. Han betonar dock att hans Varberg är fiktivt, även om läsare som känner till staden kommer att känna igen sig.

– Getterön är med och jag har kanske flyttat polishuset 30 centimeter åt höger. Men om jag exempelvis skriver om en skola så finns det ju en rektor där i verkligheten, och samma sak om jag skriver om en specifik adress så är det någon som bor där, så då blir det fiktiva platser.

ANNONS

Varberg som deckarstad

Han menar bland annat att Varbergs status som en bra turiststad gör att den lämpar sig väl som skådeplats för en deckare.

– Många har ett förhållande till Varberg. Man trivs bra och kan känna igen sig. Svensk deckarfiktion utspelar sig ofta på ställen där folk har semester som Gotland, Öland eller Bohuslän. Det är bra ställen för att det finns människor där, och där det finns människor finns det alltid folk som gör saker som de inte borde göra. Sedan blir det mer ögonbrynshöjande om det sker hemska saker på platser som är gemytliga och idylliska, snarare än om någon blir ihjälslagen i Stockholms innerstad.

Redan när Ulf Lindström gav ut den första boken ”Det nionde livet” för två år sedan hade han den sista delen klar. I och med att den utgivningen drog ut på tiden och det kom en oväntad pandemi, så blev tidsavståndet mellan de båda böckerna så stort att han fick trycka in en andra del som utspelar sig under pandemin, eftersom den sista utspelar sig efter.

– Den sista kommer någon gång i framtiden. Det hänger lite på min arbetskapacitet och hur det går för tvåan, säger han.

LÄS MER:Fiktivt mord på invandrarpojke i Varberg

ANNONS