Byaregårdens ökar ju mer de tappar

Drömmen om ett timrat hus på landet ledde till ett eget bryggeri. För tre år sedan startade Inger Elftorp och Robert Olsson Byaregårdens brygghus i Veddige, i år siktar de på att brygga 50 000 liter öl och bygger samtidigt om och till för att effektivisera produktionen och få mer plats för provningar.

ANNONS
|

Nytt ”jästhus” för att ta emot ölprovningsgäster, en ny byggnad för tappanläggning, kylrum, lager och maskinhall och på det full produktion inför julen. Det är mycket på gång på Byaregården. Intresset för öl och ölbryggning har fullkomligt exploderat de senaste åren.

– När vi började fanns det färre än 50 mikrobryggerier i Sverige. Nu är det mer än det dubbla, mikrobryggerierna har tagit cirka tre procent av marknaden, säger Inger Elftorp.

Byaregården har tio olika ölsorter i sortimentet och satsar mycket på mat- och ölkombinationer – och gärna lite otippade sådana. På hemsidan finns tips på allt ifrån öl som funkar som välkomstdrink till dessertdryck.

ANNONS

– Det är väldigt spännande att prova olika öl till maten, och att se vad som händer med ölets smak beroende på vad man äter till, säger Robert Olsson.

Ölprovningar är ett av tre ben, som företaget står på. Ölförsäljningen, där Systembolaget är den största kunden, och ölbryggningskurser, de båda andra.

– Ölprovningarna är något vi kommer att utveckla när de nya lokalerna står färdiga. Jag tror att intresset för öl kommer att växa på samma sätt som intresset för vin gjort de senaste 30 åren. Idag finns det ju inga gränser för vinnörderiet, säger Robert.

För tio år sedan köpte Inger och Robert marken där Byaregården idag ligger. De hade hittat ett nedplockat timmerhus på Blocket och behövde någonstans att bo medan de byggde ihop det.

– När vårt hus stod färdigt började vi fundera på vad vi skulle använda den andra byggnaden till. Öl är ju gott och Robert hade provat på hembryggning, så vi började fundera på ett litet bryggeri.

Inventarier köptes från Belgien och hela huset byggdes om. Från början var målsättningen att kunna brygga 25 000 liter om året inom fem år, men redan efter tre år är de uppe i det dubbla. Idag bryggs mellan 1 000 och 1 500 liter i veckan, men fortfarande görs det mesta manuellt.

ANNONS

I samarbete med teknikelever på Marks gymnasieskola håller företaget nu på att ta fram en automatiserad tappanläggning, som ska var på plats i början av nästa år.

– Samarbetet med ungdomarna är jättemycket värt för oss. Vi hade aldrig haft möjlighet att göra det här själva. Samtidigt får eleverna en konkret uppgift vänd mot ett företag, precis som ute i arbetslivet, säger Inger.

Bryggeriet sköts av Robert, sonen Eric Kalseth, som är utbildad bryggeritekniker, och ytterligare en anställd på halvtid. Inger jobbar fortfarande heltid som lärare för att få ekonomin att gå ihop. Det har blivit investeringar på totalt 1,5 Mkr hittills, men nu har företaget hittat sin form.

– Vi är inte intresserade av att bli större. Vi vill bara komma över puckeln och få en verksamhet som är stabil. Snart är vi klara med processen att utveckla lokalerna och kan använda vår kreativitet till att skapa upplevelser för våra gäster i stället, säger Inger.

Ett mikrobryggeri är ett litet bryggeri som vid öltillverkningen använder hantverksmässiga metoder baserade på den klassiska bryggeritraditionen.

För öl med en alkoholhalt över 2,8 volymprocent är skatten i Sverige 1,66 kr per volymprocent och liter. För Byaregårdens julöl

5 % tas alltså 8,30 kr per liter ut i skatt.

ANNONS