Finansmannen Christer Gardell varnar för krav på högre ersättning till börsdirektörer efter fängelsedomen mot den tidigare Swedbankchefen Birgitte Bonnesen. Arkivbild
Finansmannen Christer Gardell varnar för krav på högre ersättning till börsdirektörer efter fängelsedomen mot den tidigare Swedbankchefen Birgitte Bonnesen. Arkivbild Bild: Anders Wiklund/TT

Gardell: Bonnesens dom kan pressa upp vd-löner

Fängelsedomen mot den tidigare Swedbankchefen Birgitte Bonnesen förvånade finansmannen Christer Gardell, delägare i aktivistfonden Cevian Capital – en av Stockholmsbörsens allra största ägare.
Krav på högre direktörslöner kan bli en effekt, tror han.

ANNONS

Svea hovrätts dom mot Birgitte Bonnesen i tisdags – fängelse i ett år och tre månader för grovt svindleri – kan få konsekvenser, tror Gardell.

Domen kan påverka hur börs-vd:ar kommunicerar i framtiden, men den kan också leda till krav på högre kompensation från börsbolagsdirektörer – som en riskpremie för att risken att vd-kärriären slutar i fängelse har ökat.

Ökad risk i jobbet

"Om domen står fast kan det sannolikt leda till att börs-vd:ar kräver högre ersättning för att kompensera för att risken i jobbet har ökat", skriver han i ett mejl till TT.

Han tror även att det kan bli svårare att få börs-vd:ar att prata i framtiden och mer svar i stil med "inga kommentarer" när media ställer frågor.

ANNONS

"Samtliga företag studerar nog domen ordentligt för att riskminimera kommunikationen med marknad och media", skriver han.

Gardell tillägger att han själv inte har hunnit läsa igenom domen, men att fallet bör tas upp för prövning i Högsta domstolen "om det är oklart hur 'vilseledande' definieras".

"Tar domen på största allvar"

Domen har även fått Wallenbergsfärens maktbolag Investor, som också är en av de största ägarna på börsen, att reagera.

"Vi tar domen på största allvar. Utöver att läsa igenom och diskutera internt kommer vi följa utvecklingen för att se om det kan finnas mer generella lärdomar att dra vad gäller kommunikation", skriver Investors kommunikationsdirektör Jacob Lund i ett mejl till TT.

Bonnesen har nekat till alla anklagelser i åtalet. Domen har beskrivits som unik, oväntad och historisk av antikorruptionsexperten Louise Brown och den ska enligt advokat Per E Samuelson överklagas till Högsta domstolen.

ANNONS