Maria Metsola tänker utanför boxen

Affärslunchen, Varbergs kurort, kl 12.13. Maria Metsola har aldrig haft någon konkret plan, utan det ena har lett till det andra. Från lilla Karis i södra Finland och ut i världen. Efter jobb i Tyskland, USA och Norge har hon nu landat i Träslövsläge. Med drygt tio år inom IT-konsultbranschen bakom sig tog hon steget och startade egna företaget Extra Buxum.

ANNONS
|

Som konsultchef på ett IT-företag funderade jag mycket på hur jag skulle göra för att involvera alla mina medarbetare och ta tillvara på deras kreativa idéer. Jag satt där med 14 väldigt intelligenta människor i rummet, men ändå var det några få som fungerade som draglok. Det väckte mitt intresse, berättar Maria.

I samma veva laddade hon ner en app för mindmapping till sin läsplatta. Den hjälpte henne att reda ut tankarna och bli bättre på att planera och strukturera.

Maria beskriver mindmapping som en visuell presentation av tankeprocessen, ett verktyg som gör att man lättare minns, men också att man blir mer kreativ.

ANNONS

–Jag fick reda på att det fanns en utbildning till licensierad instruktör i mindmapping. Den hölls av Tony Buzan, mannen som uppfann mindmapping på 70-talet, och jag tänkte att det här vill jag prova på, säger Maria.

Kursen handlade förutom mindmapping om innovation och kreativitet –och en affärsidé började sakta gro.

–Jag har haft många olika chefer och själv arbetat som chef, men jag har saknat en bra metodik. Jag kände att jag upptäckt ett stort svart hål på marknaden, säger Maria.

Extra Buxum, som Marias företag heter, betyder ut ur boxen, som att tänka utanför ramarna, och utbildar företag i kreativ problemlösning.

–Genom att lära sig hur man ska tänka kan man bli proaktiv, säger Maria.

Maria är uppvuxen i den lilla finska staden Karis med 10 000 invånare. Direkt efter studenten flyttade hon till Stockholm och påbörjade en internationell sekreterarutbildning som ledde till att hon fick sitt första jobb på ett shippingbolag.

– Jag hade ingen lust att vara arbetslös, så jag har åkt dit där jobben har funnits, säger Maria, som den självklaraste sak i världen.

De senaste 25 åren har hon jobbat i Tyskland, Norge, Sverige och USA, bland annat med utbildning ute på kryssningsfartyg.

– Jag stannade på ett fartyg i två veckor och sedan flög jag någon annanstans i världen. Det var jobb tre månader i sträck och sedan tre månaders ledighet.

ANNONS

Under den här perioden träffade Maria sin man Kurt, som var maskinchef på samma rederi.

–Vi sålde våra lägenheter i Stockholm och Varberg och flyttade till Spanien, det var som att ha semester varje gång vi kom dit. Men efter några år kände vi att vi ville prova på att leva ett normalt liv och vara lediga på kvällar och helger.

Då gick flytten till Träslövsläge och där har de blivit kvar. Maria tog ett nytt steg i karriären och började jobba som projektledare i en, för henne, helt ny bransch.

– Jag fick jobb på ett IT-konsultföretag och tänkte att jag provar. Jag har aldrig varit rädd för att testa nya saker. I den branschen fick jag också mitt första chefsjobb.

Och det är nog just det, att hon vågat ta vara på möjligheterna när de ges, som har gjort att hon är där hon är idag.

– Jag har länge tänkt att det skulle vara roligt att driva något eget, men jag har inte haft idén. Jag vet att jag har bra disciplin och kan jobba självständigt, så nu när jag har hittat ett område som jag brinner för, så kände jag att det var dags, säger Maria.

ANNONS

Ålder: 46

Bor: Villa i Träslövsläge

Familj: Min norske man, Kurt, och två norska skogskatter

Gör: Hjälper företag att bli proaktiva och innovativa

Fritiden: Gymträning, golf, trädgård och – nytt för i sommar – båt!

Brinner för: Utbildning, att sprida min kunskap

Förebild: Tony Buzan, han brinner verkligen för det han gör!

Mat: Fisk och skaldjur

Dryck: Vanligt vatten och ett gott rödvin, inga paraplydrinkar

Sockerstekt lax med hemgjorda pickles, senapssås och kokt potatis. Vatten och te.

Tänk på hur du tänker. Med en tankestrategi kan du bli proaktiv.

Skaffa en metod för att ta tillvara på dina medarbetares kreativa idéer.

Låt alla känna sig delaktiga.

ANNONS