Ambulanssjukvården ordnade med logistiken när palliativa i Falkenberg utrymdes på onsdagskvällen.
Ambulanssjukvården ordnade med logistiken när palliativa i Falkenberg utrymdes på onsdagskvällen. Bild: Håkan Johansson

Ambulansen ryckte ut efter raslarmet i Falkenberg

Ambulanssjukvården fick sköta evakueringen när svårt sjuka patienter på palliativa i Falkenberg förflyttades till Kungsbacka på onsdagskvällen. Både ambulanser och bilar från sjukresor deltog i arbetet.

ANNONS
|

Andreas Bengtsson, biträdande verksamhetschef på ambulanssjukvården i Halland, berättar att personalen på palliativa hann förbereda patienterna under en timmes tid innan det var dags för förflyttning.

– Det var inga problem varken vid avlämnandet eller vid mottagandet, säger han.

Larmet om att patienterna skulle flyttas på grund av att det fanns en rasrisk för fastigheten kom 19.30 på onsdagskvällen.

En timme senare var de sex patienterna på väg till Kungsbacka.

– Tre av patienterna kunde färdas sittandes och kördes upp med hjälp av avdelningen som har hand om sjukresor. Tre patienter krävde liggande transport och fördes upp i varsin ambulans, säger Andreas Bengtsson.

ANNONS

Hur påverkade insatsen ambulanssjukvårdens övriga arbete?

– Vi hade tur med tiden eftersom larmet kom i närheten av ett skiftbyte. Två av ambulanserna var dagambulanser som vi lät gå kvar. En var en nattambulans som nyss påbörjat sitt arbetspass. Även sjukresor kunde förlänga dagpass.

– Så våra akutresor påverkades inte av det här, säger Andreas Bengtsson, som beskriver evakueringen som smidig och att det flöt på bra.

ANNONS