Andra vågen slår hårt mot butiker och restauranger i Ullared

Himlen är grå, regnet hänger i luften och enstaka besökare släntrar förbi. Det är stilla i Ullared. De senaste restriktionerna la sig som en tung filt över orten.

ANNONS
|

I parkeringsgaragen står enstaka bilar, den stora parkeringsplatsen ser till en början välfylld ut, men det visar sig till största delen vara personalens bilar. Bussparkeringen där bussarna förr stod i täta led är helt tom. I restauranger och butiker syns det enstaka kunder, flera av dem bär munskydd.

Nu är det nästan tomt

– Det kanske är bra att det är så lite folk. Det visar att människor lyssnat på myndigheterna. Men det är inte bra för ekonomin, säger Veronica Torstensson som är platschef på Rasta, restaurangen som ligger mitt emot Gekås. Här brukar kunder med överfyllda shoppingvagnar pusta ut efter timmar i varuhuset. Nu är det nästan tomt.

ANNONS

– Vi har kvar alla fast anställda, men inte lika många timanställda som tidigare. I våras hade vi permitteringar, men sedan i maj har det inte behövts. Sommaren och september och oktober var ok, men november har det varit lugnt. Det är tveksamt om det hämtar sig innan jul, säger Veronica Torstensson.

Dyster november

Bilden är densamma bland de matställen och butiker som vi tittar in hos. Våren var jobbig, sommaren blev bättre, även september och oktober var efter omständigheterna någorlunda, men november har hittills varit mycket dyster.

Jörgen Carlsson är vd för Sko-Boo som funnits i Ullared i 50 år. Hans butik är en av en största skobutikerna i Skandinavien och omsätter ett vanligt år 85-90 miljoner. Skohyllorna är välfyllda, vid kassorna hänger plexiglasskivor, på golven finns markeringar för att påminna om avstånd, spritflaskor är strategiskt placerade och skulle det bli många kunder i butiken går uppmaningar om att hålla avstånd ut via högtalarsystemet. Men det är helt onödigt i november, en månad när det vanliga år kryllar av kunder i butiken och de cirka 50 anställda har fullt upp.

– Sista veckan hamnade vi på minus 70 procent, jämfört med samma period förra året, säger Jörgen Carlsson.

ANNONS

Bussresorna är viktiga för hans butik. En välfylld bussparkering innebär många kvinnliga kunder i åldern 60-70 år.

– Den kundgruppen är helt borta, men vi säljer fortfarande bra med barn- och sportskor.

I våras var personalen på sko-Boo permitterad på 20 procent, men under sommaren var de tillbaka på 100 procent, men långtifrån lika många ungdomar som tidigare fick timanställningar.

– Det är troligt att vi måste permittera även i december och under vintern, säger Jörgen Carlsson.

Inspektörerna kommer varannan vecka

Sedan 2017 är Joe Mehanna delägare i Sibylla-restaurangen strax utanför Gekås. Enligt honom har den andra vågen varit värre än den första i våras.

– I våras tappade vi ungefär 30 procent, nu i november pekar det mot 50 procent. Efter sommaren kände vi hopp, men nu tar det hårdare. Det är tufft, men vi gör vad vi kan för att följa restriktionerna. Vi har tagit bort hälften av sittplatserna för att folk ska känna sig trygga. Miljö- och hälsoskyddsinspektörerna är här ungefär varannan vecka. Vi har fått bra tips av dem, men inga anmärkningar, säger Joe Mehanna.

I blomsteraffärens om ägs av Gekås doftar det inbjudande och blombuketter och krukväxter breder ut sig i butiken. Här saknas bara kunderna.

ANNONS

– Vi följer restriktionerna, har plexiglas vid kassorna och håller distans. Vi märker att en del kunder köper blommor och pyntar hemma när de inte kan resa utomlands, säger Marina Svensson som arbetar i butiken.

Blev av med jobbet

Ronja Leifsdotter arbetar på Kondomeriet sedan ett år tillbaka. Hon är glad över sitt jobb.

– I mars blev jag och en annan tjej avskedade, men sedan fick jag vara kvar. Det var fantastiskt skönt, det är ju många som är utan jobb nu som har det jättetufft.

Petra Viksten har Moas munkeri strax intill den jättelika parkeringen. Här har hon sålt fika och munkar till förbipasserande i elva år.

– Sommaren var hyfsad, men nu är det väldigt lugnt. Jag stänger ofta tidigare om jag märker att det är lite folk här, det är olika, dag från dag. Jag är glad att jag inte har anställda som jag behövt avskeda.

Självbetjäning

I bokhandeln i Ullared kollar enstaka kunder in utbudet. Den som bestämmer sig för att köpa något läsbart får klara sig själv. I kassan är det självbetjäning sedan slutet av september.

– Det fungerar jättebra och är väldigt enkelt för kunderna eftersom jag ha enhetspris, säger Martin Rentorp som driver bokhandeln.

ANNONS

– I början av pandemin fick jag säga upp personal och fick jobba mycket själv. Nu kan jag ha koll via en app istället.

LÄS MER: Färre Gekåsbesökare och nya restriktioner borgar för tuff vinter

LÄS MER: Gekås rekordhelg gick upp i rök

LÄS MER: Boris Lennerhov lugn trots lokala restriktioner

ANNONS