Anställd på Gekås hjälpte släktingar att stjäla

Tre personer, en av dem anställd på Gekås, döms för tre fall av stöld från varuhuset. Trion hade satt i system att makulera varor i samma stund som de registrerats i kassasystemet.

ANNONS
|

Det var i juli 2023 som väktare stoppade en kvinna och en man efter att ett stöldlarm utlösts när de skulle lämna Gekås i Ullared. I vagnen hade de varor för för 26 000 kronor men kvittot som visades upp var på inköp för 300 kronor.

Efter att ha gått igenom övervakningskamerorna visade det sig att de fått hjälp av en släkting som bemannade kassan där de handlat. Alla varor hade slagits in men direkt efter makulerats. Kvar blev inköpet på 300 kronor.

Under utredningens gång har de visat sig att det inte var första gången som trion genomfört en liknande kupp. Under juni var mannen och kvinnan där två gånger. På tider som skäktningen bemannade kassan och köpte varor för nästan 10 000 varje gång men betalade bara ett par hundra kronor.

ANNONS

Alla tre åtalades för tre fall av stöld och kvinnan som var anställd av Gekås åtalades dessutom för urkundsförfalskning efter att ha ändrat på kvittona.

Nu har tingsrätten i Varberg meddelat sin dom. Alla tre döms för stöld till villkorlig dom och dagsböter. Tingsrätten skriver att straffvärdet för brottet egentligen är fängelse men eftersom alla tre är tidigare ostraffade och det saknas skäl att tro att de skulle begå nya brott så bedöms fängelse inte vara nödvändigt.

Kvinnan som var anställd av Gekås frias dock från åtalspunkten om urkundsförfalskning. I sin bedömning skriver tingsrätten att:

”De kvitton som har framställts i samband med de ovannämnda stölderna utgör ingen falsk urkund eftersom kvittona speglar det faktiska händelseförloppet. Kvittot visar att det har betalats för ett antal varor till ett visst belopp.”

Tingsrätten skriver också att manipuleringen av kvittona skulle kunna falla under en annan rubricering men eftersom åklagaren bara valt att åtala för urkundsförfalskning så kan de inte pröva det.

LÄS MER:Kvinna och man försökte stjäla varor för 26 000 på Gekås – fick hjälp av anställd

ANNONS