Besparingarna på Mötesplats Mölle blir av

De förslag på besparingar som fanns på träffpunkter och Mötesplats Mölle klubbades på tisdagen av en oenig socialnämnd.
– Vi har krav på oss att spara åtta miljoner och vi har tagit vårt ansvar, säger nämndens ordförande Kerstin Rosell (S).

ANNONS
|

Det var hårda ord från båda håll vid socialnämndens möte. Efteråt stod det klart att de föreslagna besparingarna, som bland annat innebär nedskärningar på träffpunkterna och Mötesplats Mölle, röstats igenom.

– Vi fick mycket kritik för detta men tyvärr hade M och C inget förslag utan de menade att ”ni skulle aldrig ha tagit tillbaka LSS i egen regi för då hade vi kunnat satsa på träffpunkterna och mötesplatserna”. Och Sverigedemokraterna hade inget förslag på hur vi skulle spara åtta miljoner utan de bara kritiserade oss. Det tycker jag var oseriöst av dem så det fanns inget annat förlag än det vi gick fram med, säger Kerstin Rosell.

ANNONS

Det som oppositionen presenterade vid mötet grundade sig i att man skulle haft 15 miljoner att disponera om LSS verksamheten inte tagits tillbaka i kommunal regi.

– Kerstin var väldigt upprörd och sa att man inte gillade förslaget men vi har rätt att lägga vilket förslag vi vill. Jag tycker det är ett ytterst seriöst förslag och vi hade fördelat pengarna annorlunda om vi var vid makten, säger Rie Boulund (M) 2:e vice ordförande i nämnden.

Personal på träffpunkterna försvinner

Som HN berättat innebär besparingarna att fem årsarbetare på träffpunkterna och Mölle försvinner samt att aktivitetspotten för personer på äldreboenden och träffpunkter tas bort.

Hård kritik kom i förra veckan från Kerstin Zander och styrelsen för Mötesplats Mölle som kände sig överkörda och efterfrågade mer kommunikation.

– Jag är inte säker på att vi hade kunnat gå ut och diskutera några av förslagen på förhand, säger Kerstin Rosell.

– Det är ju en process i detta med fackliga förhandlingar där berörda personer måste få informationen först, säger socialchef Johan Klingborg.

Trots allt en chans till utveckling menar S

Majoriteten vill däremot vara tydliga med att det inte handlar om att några träffpunkter ska läggas ner eller på något sätt försvinna.

– Vi kommer fortfarande stå för de lokala träffpunkterna, samordnare kommer finnas på plats. Vi måste på något sätt kunna skapa de här goda förutsättningarna för att kunna utveckla träffpunkterna, säger Andreas Engebrethsen (S), 1:e vice ordförande.

ANNONS

Men kan man prata om utveckling samtidigt som man beslutar om nedskärningar, tar de inte ut varandra?

– Inte nödvändigtvis, vi har varit i kontakt med SRF och PRO:s kansli på riksnivå och frågat de vilka kommuner de anser har lyckats bäst med sina träffpunkter. Och de har då pekat på kommuner med mindre kommunal bemanning, kommuner som redan genomgått den här processen. Vi måste ge de frivilliga krafterna förutsättningar att på bästa sätt utveckla träffpunkterna, säger Andreas Engebrethsen.

Oppositionen är däremot inte lika övertygade.

– Det var ett väldigt tråkigt beslut för Falkenbergs äldre och för framtiden. Sen kan de (Framtid Falkenberg, reds. anm) ha vilka ambitioner som helst men vi tycker det skickar fel signaler, säger Rie Boulund.

LÄS MER:S-styret drar ner på Mötesplats Mölle

LÄS MER:Mötesplats Mölle besvikna över S-styrets sparförslag

Ordet är fritt: Det börjar mullra ännu högre i 70+leden!

Vad tycker du? Skriv en insändare till Ordet är fritt här.

ANNONS