De försvarar en ifrågasatt omsorg

Assistansföretaget Ny Kraft är det fjärde största privata företaget i Falkenberg. Ägarna anser att debatten hamnat snett när den personliga assistansen nu angrips för sina kostnader.

ANNONS
|

För snart fem år sedan startade Anna Badenfelt och Annika Hammarsten företaget Ny Kraft, efter att tidigare ha jobbat inom den kommunala omsorgen. Företaget ger personlig assistans till personer med funktionsnedsättning. Och det är nog ett rätt okänt faktum att företaget i dag sysselsätter drygt 200 personer på hel- och deltider, varav hälften med fasta anställningar. Sålunda ett storföretag i Falkenbergs kommun när det gäller antalet anställda; endast Gekås, Carlsberg och SCA är klart större.

Men just nu känner man en tilltagande motvind för sin bransch.

– Flera politiska beslut har lett till att assistansen är allt mer ekonomiskt utsatt, menar Anna Badenfelt.

ANNONS

– Och hur tror ni att det känns för dem som har personlig assistans att hela tiden få höra att detta är en så stor samhällskostnad, säger Annika Hammarsten.

Den personliga assistansen är under debatt, eftersom den totala kostnaden för stat och kommuner galopperat från årligen cirka 10 miljarder kronor i början på 2000-talet till i dag 30 miljarder kronor. En för omfattande rättighet? Hur stort är fusket?

Men det är en debatt som Ny Krafts ägare reagerar på:

– För vad som sällan kommer fram är de faktorer som sannolikt kan förklara kostnadsökningen, säger Anna Badenfelt.

Hon pekar på några omständigheter: Lagen som möjliggör personlig assistans kom på 1990-talet och det har tagit tid för den att mogna i medvetandet, och det har dröjt innan alla förstått att kräva sin rätt. Dessutom har personlig assistans i högre grad blivit ett alternativ till andra och ofta dyrare lösningar, som gruppbostad.

Själva har de intrycket att behovsprövningen snarare har skärpts än blivit mer generös på sistone.

I en omvälvande tid för assistansen, inte minst med en upprörd debatt kring villkoren hos omsorgsföretaget Frösunda, har Ny Kraft behållit ett dominerande grepp i Falkenbergs kommun. Ny Kraft svarar för assistansen för 33 personer med funktionsnedsättning, och var och en av dem sysselsätter i snitt 6-7 assistenter (eftersom stödet ofta rullar över dag och natt, vardag som helgdag).

ANNONS

– Det tråkiga är att det finns företag som bedriver påtryckning mot assistenterna, där de lovas bättre villkor om de flyttar över och tar med sig kunderna. De ger sken av att det finns stora pengar att hämta inom assistansen, men snart måste de backa från sina löften, säger Anna Badenfelt.

Tvärtemot uppfattningen att pengar lättvindigt pumpas in i den personliga assistansen, så beskriver Ny Krafts ägare i stället hur politiska beslut lett till en svårare ekonomisk situation.

Försäkringskassans schablonersättning till företagen för varje timme utförd personlig assistans ligger på 288 kronor, men räknas för närvarande upp med endast 1,4 procent per år vilket inte täcker löneökningarna. Arbetsgivaravgiften för unga, upp till 25 år, slutade subventioneras i år, vilket också påverkade assistansföretagen som i regel har rätt många unga anställda.

Och så gick också försäkringskassan från förskottsbetalning till efterskottsbetalning för den utförda assistansen, vilket gjort att företagen just nu i oktober står med ett glapp i intäkterna. Somliga har därför låtit de anställda vänta med lönen i en månad.

– Och inte heller vi har någon buffert på fem miljoner som lönerna kostar varje månad. Men vi har löst det genom en förstående bank. Så våra anställda får lön även i oktober, säger Annika Hammarsten.

ANNONS

FAKTA: Så såg vinsten ut

Ny Kraft Assistans i Halland, som är det fullständiga företagsnamnet, omsätter för närvarande cirka 70 miljoner kronor per år.

Enligt årsredovisningen för 2015 var vinsten (rörelseresultatet) knappt en halv miljon kronor, vilket kan jämföras med närmast föregående år då motsvarande resultat var ett plus på nästan 4,8 miljoner kronor.

Det kan ses som en avspegling av det som företagets ägare beskriver, att de ekonomiska marginalerna inom assistansen minskat.

ANNONS