De tar krafttag mot bränder på Falkagård och Sloalyckan

Polisen, räddningstjänsten, Falkenbergs kommun och Fabo tar nu ett gemensamt krafttag för att skapa trygghet i oroliga områden.

ANNONS
|

På måndagen samlades flera förvaltningar på Falkenbergs kommun, polisen, räddningstjänsten och Fabo i ett möte. På agendan: Sloalyckan och Falkagård.

Den senaste tidens oro med bränder och skadegörelse har fått samtliga aktörer att reagera. Budskapet är tydligt - något måste göras omgående.

– Syftet är att vi behöver bli mer snabbfotade. Hur gör vi den här helgen? Vilka områden ska vi röra oss i? Hur mycket folk behövs? Vilka ska jobba?, säger socialchefen Daniel Johansson.

Redan i förra veckan togs de första stegen mot en samordning mellan de olika aktörerna och den här veckan ska strategin sammanställas. Säkerhetssamordnare blir Michael Hederström Sandahl på räddningstjänsten Väst.

ANNONS

– Vi måste agera och göra något. Vi kan inte bara tycka och tänka. Det gäller att hänga med hela tiden, säger han.

Möten inför varje helg

Planen är att kultur-, fritid- och teknikförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen, polisen, räddningstjänsten och Fabo tillsammans ska jobba för att få lugn och trygghet i de oroliga områdena.

Inför och efter varje helg kommer det hållas möten.

– Vi träffas inför och lägger upp en strategi och efter helgerna utvärderar vi vad som varit bra och vad vi behöver ändra på, säger Michael Hederström Sandahl.

Daniel Johansson har ett par exempel på hur socialförvaltningen kan agera skarpare.

– Vi behöver mobilisera oss själva och vi har rätt mycket resurser att plocka av, exempelvis fritidsledare, elevhälsan och fältare. Vi kan också arbeta med föräldrastärkande åtgärder.

Vad innebär det?

– Det är väl ingen hemlighet att det finns en del kulturella skillnader och språkförbistringar. Det är inte alltid föräldrar känner till vad deras barn gör på nätterna. Här kan vi erbjuda stöttning, säger han.

Polisen har redan stärkt upp sin närvaro i områdena och även satt in drönare. Den här veckan tar polisen i Falkenberg ett omtag när det gäller oroligheterna.

– Vi ska sammanställa allt vi vet och ta ett helhetsgrepp. Vi får in mycket information, men vi behöver få mer effekt av det, säger polisområdeschef Christer Bartholdsson.

ANNONS

Han välkomnar samarbetet med andra aktörer i Falkenberg.

– Jag är glad över den här samverkansgruppen bildats. Framför allt att vi får till en struktur och att alla gör det de ska och att det återkopplas, säger han.

Michael Hederström Sandahl påpekar att det under de två senaste helgerna varit lugnt på både Sloalyckan och Falkagård.

– Vi har upplevt en harmoni som vi inte sett tidigare. Fältassistenter och fritidsledare har bland annat spelat fotboll med ungdomar, säger han.

Viss oro inför sommaren

Det finns också en viss oro när det gäller sommaren. Vanligtvis rör sig fler personer ute kvälls- och nattid vilket kan skapa bråk och skadegörelse. Men sommaren 2020 kommer inte likna någon annan vi upplevt förut på grund av coronapandemin.

– Normalt sett brukar sommaren vara ganska självskriven. Men i år blir en helt omvänd situation med tanke på reseförbud, inga evenemang med mera, säger Christer Bartholdsson.

Michael Hederström Sandahl om sommaren:

– Vi jobbar på och försöker få den framförhållningen, vi har några veckor på oss att planera inför sommaren.

Läs också: "Kan sluta med att hyreshus brinner"

Läs också: Boende vill se kameror efter bränderna

Läs också: Polisens drönare på plats på Sloalyckan och Falkagård

ANNONS
ANNONS