Djurrättsaktivister kan klassas som våldsbejakande extremister

I en ny rapport kartläggs våldsamma djurrättsaktivister av myndigheterna. Det är på tiden att det prioriteras, tycker minkfarmaren Niclas Pettersson som varit utsatt för en mängd olika brott signerade djurrättsaktivister.

ANNONS
|

I en ny rapport från Centret mot våldsbejakande extremism (CVE) beskrivs djurrättsaktivister som våldsbejakande extremister. Rapporten kommer att publiceras inom kort, enligt Göteborgs-Posten. Syftet är att gå igenom den forskning som finns tillgänglig om området man benämner som den våldsbejakande djurrättsmiljön.

Anledningen bakom rapporten är att flera lokalpolisområden i landet haft problem med djurrättsaktivister som begår brott som till exempel skadegörelse, intrång, hot och ofredanden. CVE konstaterar att brotten påverkar tryggheten för hela familjer och även barn. En som har upplevt just det är Niclas Pettersson. Han driver en minkfarm i Glommen norr om Falkenberg och under en lång period fick han utstå dagliga trakasserier, dödshot, intrång och brev.

ANNONS

– De är extremister och det förekommer våld i de här grupperna så jag tycker att det är bra att man tar tag i det mer, säger han.

Minkfarmaren Niclas Pettersson tycker att det är bra att frågan lyfts till en högre nivå, men samtidigt menar han att det gått för lång tid och att man borde gjort mer tidigare.

– Jag tycker helt klart att frågan inte varit så prioriterad som den borde, säger han.

Trots att frekvensen av våldsamma aktioner är hög i Sverige är forskning kring aktivistgrupperna sällsynt. Därför vill myndigheten uppmana kommuner att ta reda på hur utbredd aktivismen är där, för att kunna ta reda på hur utbredd den är runt i landet.

För minkfarmaren Niclas Petterssons del har situationen förbättrats något sedan en av de aktiva djurrättsaktivisterna dömdes till ett halvår i fängelse i september förra året. I våras ändrade hovrätten domen till fyra månaders fängelse för de brott som begicks i samband med manifestationer utanför Söndregårds minkfarm och Niclas Petterssons bostad.

– Det har inte varit så mycket sedan dess faktiskt. Det har väl kommit något hotbrev men annars har det varit lugnare, säger Niclas Pettersson.

Traditionellt ligger CVE:s fokus på grupper inom vad Säkerhetspolisen klassar som Sveriges tre extremistmiljöer, där den högerextrema, vänsterextrema och våldsbejakande islamistiska miljön ingår. Om den våldsbejakade djurrättsrörelsen kommer klassas som en egen extremistmiljö vågar man dock inte svara på än.

ANNONS

LÄS MER:Bondens dagbok om dagliga terrorn: 78 dåd men noll dömda

LÄS MER:Fyra djurrättsaktivister gripna i Glommen under eftermiddagen

LÄS MER:Sveriges farligaste djurrättsaktivist: "Många som skulle stötta mord"

LÄS MER:Niclas har trakasserats i ett år: ”Värst är när de ger sig på barnen”

ANNONS