”En jordnära kille från Knallebygden”

Så beskriver sig Jan Wallberg, koncernchef på Gekås Ullared sedan 2015. Han är den sifferintresserade affärsmannen som började karriären tidigt genom att sälja julgranar hemma i Svenljunga. Redan då förstod han vikten av service. Han lärde sig även tidigt att sätta upp mål och riktning för verksamheten.

ANNONS
|

Som uppvuxen i en handelsfamilj i ”Knallebygden” var det kanske ingen stor skräll att Jan Wallberg skulle syssla med affärer och handel som vuxen.

– Min morbror hade sportaffär, pappa var säljare och mamma drev butik. Äpplet föll nog inte så långt från trädet, kommenterar Jan och fortsätter:

– Jag blev tidigt intresserad av affärer. Som tolvåring sålde jag julgranar tillsammans med morfar på torget i Svenljunga. Jag kom på ett litet säljknep genom att jag erbjöd kunderna att gå med granen hem till dem. Servicen med hemleverans blev populär bland tanterna, minns Jan och skrattar.

Redan i unga år fick han upp ögonen för det där varuhuset mitt inne i skogen som hette Gekås, detta eftersom grundaren Göran Karlsson också är från Svenljunga.

ANNONS

– Jag hann träffa honom ett antal gånger innan han gick bort och jag tror att han tyckte att det var lite kul att vi kom från samma ställe.

Efter skolan bar det av till lumpen i Borås och sedermera officersstudier i Halmstad.

– Jag tyckte att det var kul med siffror så det militära byttes ganska snabbt mot en traineetjänst på SEB i Göteborg. Där fick jag mersmak och bestämde mig för att plugga ekonomi, berättar Jan som inte hade några problem att få jobb efter examen. Faktum är att han som 26-åring erbjöds en ekonomichefstjänst på ett företag i Tranemo, ett företag som sedermera skulle bli en del av Blåkläder.

– Jag var fascinerad av textil och konfektion och jag hade tur och kom in i ett bra företag tidigt, konstaterar Jan ödmjukt.

Överlag verkar ödmjukhet vara ett tydligt karaktärsdrag hos honom. På företaget i Tranemo lärde han känna ägaren Lennart Gustafsson som blev något av en mentor.

– ”Jag vill inte bli ekonomichef, jag vill jobba med marknad”, sa jag till Lennart. ”Det är klokt att lära sig siffror först”, replikerade han. Han var en duktig entreprenör och jag lyssnade mycket på honom och sög åt mig av hans kunskap. Redan då lärde jag mig att det är viktigt att veta vart man ska och ha tydliga mål och en tydlig riktning för verksamheten.

ANNONS

Jan hann med att vara konsult och lärare på Handelshögskolan innan han blev erbjuden en roll som ekonomichef på Gekås i mitten av 90-talet.

– Mina konsultkollegor undrade hur jag var funtad när jag berättade att jag skulle börja på Gekås och sluta som konsult. De tyckte att Gekås var ”ett litet varuhus i skogen”, skrattar Jan.

Det blev även en avstickare tillbaka till Blåkläder i tio år som vd innan erbjudandet om samma roll inom Gekås erbjöds honom 2015.

– Det var inget svårt beslut att tacka ja till Gekås-erbjudandet. Gekås är ju ett unikt fenomen inom handeln, och att få vara med och utveckla den verksamheten är fantastiskt, konstaterade han då.

Jan Wallberg är Gekås Ullareds fjärde verkställande direktör sedan starten 1963. Grundaren Göran Karlsson var vd fram till 1991 och i samband med ägarskiftet tog delägaren Håkan Jansson över ledningen och behöll vd-posten till och med 1999. 2000-2014 var Boris Lennerhov företagets vd, han blev också en välkänd tv-profil genom realityserien Ullared.

– Boris var en galjonsfigur och som vd ingår det att stå längst fram och representera bolaget. Det blir dock på ett unikt sätt när man kör en realityserie. Boris har hanterat det på ett väldigt bra sätt och nu har jag fått ärva uppdraget.

ANNONS

Den första säsongen med Jan som koncernchef ska sändas i början av nästa år. Frågan är om han kommer bli på förnamnsbasis med hela svenska folket på samma sätt som hans företrädare har blivit.

– Du måste tycka att det är kul att vara med, annars går det inte. Programmet var något som jag funderade på när jag tog jobbet och jag är ödmjuk för att det är många som vill titta på oss varje vecka.

Att hoppa på ett företag som historiskt har gått väldigt bra var ytterligare en aspekt som Jan funderade kring. Går det att göra bättre, eller lika bra?

– Gekås har haft en fantastisk tillväxt och realistiskt sett kanske det inte går att hålla samma tillväxttakt i framtiden. Jag kan dock inte göra något annat än att gå in i rollen och vara mig själv. Jag är en jordnära kille från Knallebygden. Jag är en lagspelare som gillar att ha bra medarbetare runt mig. Jag hoppas att jag är enkel att ha med att göra och vill fungera mer som en coach än som en chef.

När det gäller riktningen då? Det som den gamle mentorn Lennart lärde honom på det första jobbet. Jodå, det finns en tydlighet i Jans ledarskap på Gekås.

ANNONS

– Gekås har en stark affärsidé och en kontinuitet som jag gillar. Vi har ett ägarpar som ser långsiktigt på sitt engagemang. Det är enklare att vara vd då. Vi ska fortsätta att förädla Gekås Ullared i framtiden. Vi investerar stort i verksamheten och vi ska hela tiden känna hungern för att utvecklas. Jag försöker ständigt intala mig själv, och alla runt omkring, att inte ta dagen för given.

För Jan och Gekås är det viktigt att vara en del av det lokala näringslivet, som en del av långsiktigheten.

– Vi är engagerade i Destination Falkenberg och jobbar nära med näringslivet i regionen. Vi är en stor aktör i kommunen så vi har ett ansvar. Det jag kan känna är att jag gärna hade sett att vi jobbar mer med hela regionen som destination, kanske inom ramen för Region Halland, konstaterar Jan och fortsätter:

– I morse när jag kollade på avgångarna på Halmstad flygplats såg jag Bromma och Stavanger på tavlan. Det skulle landa ett plan från Stavanger som var chartrat med norrmän som skulle till Gekås. Det är ett bra exempel på regional samordning och ett kvitto på att det är bra att ha en flygplats här i regionen. Precis som att Gekås är en angelägenhet för hela regionen är regionen en viktig angelägenhet för oss.

ANNONS

Jan Wallberg

Yrke: Koncernchef

Ålder: 56 år

Familj: Frånskild och tre barn

Bor: Falkenberg

Kör: Volvo laddhybrid

Fritiden: ”Försöker hålla mig igång, är en vardagsmotionär. I övrigt gillar

jag jakt och golf”

Favoritmat: Italienskt

Favoritdryck: ”Riktigt gott källvatten, men gärna ett glas vin till god mat”

Ser helst på TV: ”Jag tycker om olika typer av dokumentärer och en riktigt bra thriller eller deckare”

Favoritböcker: ”Samma genre som när det gäller film, samt biografier. Den senaste biografin jag läste var den om Steve Jobs”

Roligaste resan: ”Jag hälsade nyligen på min son som bor i USA. Vi var på Universal Studios och Disneyland, jag blev som barn på nytt”

Beskriv dig själv med tre ord: ”Glad, lojal och driven”

Har du något motto: Ärlighet

Detta visste du kanske inte om Jan: ”När jag var ung spelade jag kyrkorgel”

--------

Största affären

"Pratar vi privat är huset den största men yrkesmässigt är nog den största affären att vi har tagit ett investeringsbeslut på 500 Mkr som ska satsas i anläggningen."

Bästa affären

"Min bästa affär är den tomt som jag köpte för 20 år sedan vid havet i Falkenberg. Vi byggde ett hus som jag fortfarande bor i. Det är livskvalitet för mig och jag trivs väldigt bra."

Sämsta affären

"Jag köpte en folkvagnsbubbla av en kille i Tyskland. Jag kämpade och slet med den för den var inte i så bra skick som jag trodde. Det kan förfölja mig fortfarande, 35 år senare."

ANNONS