Mellan 2021–2027 storsatsar EU på utbildning bland annat genom att ge betydligt fler chansen att åka på utbytesresor.
Mellan 2021–2027 storsatsar EU på utbildning bland annat genom att ge betydligt fler chansen att åka på utbytesresor. Bild: TT Nyhetsbyrån

EU storsatsar på utbytesresor

Från och med i år storsatsar EU på utbildning då en nästan fördubblad budget ska möjliggöra betydligt fler utbytesresor. Det uppmuntrar Falkenbergseleverna Clara Bjarneborg och Ellie Lönnberg.
– Jag ser bara fördelar med det, säger Ellie.

ANNONS
|

EU storsatsar på utbildning i och med den nya programperioden av Erasmus+, EU:s program för internationellt samarbete och utbyte, som inleds i år.

Mellan 2021–2027 är målet att ge tio miljoner européer möjligheten att studera, praktisera och kompetensutveckla sig utomlands. Det med hjälp av en nästan 80 procent större budget gentemot förra programperioden.

– Framför allt ska det bidra till att höja utbildningskvaliteten i Europa och öka möjligheterna för unga att få internationella erfarenheter, säger Daniel Edquist, programdirektör för Erasmus+ vid Universitets- och högskolerådet.

Falkenbergselever är positiva

Clara Bjarneborg och Ellie Lönnberg är sistaårselever på Falkenbergs gymnasieskola och har tidigare gjort utbytesresor. De är positiva till EU:s satsning.

ANNONS

– Det är jättebra. Utbyten ger så många möjligheter och man lär sig mycket, säger Clara.

– Jag ser bara fördelar med det, säger Ellie.

Programperiodens kanske främsta förändring är att det blir lättare att ansöka om pengar för utbytesresor.

– Nu kommer man kunna få en ackreditering vilket gör det möjligt att på ett enklare sätt få medel under hela programperioden. Det kommer möjliggöra elevutbyten inom skola och gymnasieskola i mycket större omfattning än tidigare. Det möjliggör också ett mer långsiktigt arbete med internationalisering inom svensk skola, gymnasieskola, yrkes- och vuxenutbildning, säger Daniel Edquist.

Fler behöver bli medvetna

Tidigare har intresset för utbytesresor varierat, men Clara Bjarneborg och Ellie Lönnberg tror att det kan bero på omedvetenhet.

– Man kan nog marknadsföra det bättre, säger Clara.

– Hade man gått runt till varje klass och varit tydlig med att möjligheten finns hade nog jättemånga nappat, tillägger Ellie.

Daniel Edquist har en stark förväntan om att nå ut till så många som möjligt.

– Vi ska jobba för att det ska bli känt och att folk ska veta vad man kan vinna på utbyten. Med enklare finansiering kommer det bli lättare för alla att vara med, inte bara de som har drivet hemifrån.

Fakta: Erasmus+

Erasmus+ kallas EU:s program som ska främja internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott. Programmet ger möjligheten att söka bidrag för kompetens- och verksamhetsutveckling tillsammans med och mellan andra länder som är med i programmet.

I Erasmus+ är alla EU:s länder samt Norge, Turkiet, Nordmakedonien, Serbien och Liechtenstein deltagande, så kallade programländer. Dessutom är det ungefär 150 länder i hela världen som klassas som partnerländer, och kan delta i vissa delar av programmet.

ANNONS