Arkivbild SFI-undervisningen för nya grupper i Falkenberg har kunnat återupptas efter ett långt corona-uppehåll.
Arkivbild SFI-undervisningen för nya grupper i Falkenberg har kunnat återupptas efter ett långt corona-uppehåll. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Extra långa väntetider till SFI – nu tas nya elever emot igen

Kön till att få börja på SFI har varit lång under våren och sommaren på grund av coronapandemin. I vissa fall har nya elever fått vänta i mer än tre månader.

ANNONS
|

I mars beslutade regeringen att gymnasium, universitet och komvux skulle hållas stängda på grund av av coronapandemin. Elever som studerar Svenska för invandrare (SFI) på lägre nivåer har inte kunnat ställa om till digital undervisning på distans. Därför har väntetiderna för nya elever varit långa under våren och sommaren.

– Vi har inte tagit in några nya grupper alls under våren och fram till nu, säger Vladimir Tolevski, rektor för Vuxenutbildningen i Falkenberg.

Han berättar att det inte har fungerat att undervisa de nya eleverna på distans.

– De klarar inte distansundervisning på samma sätt som de grupper som hållit på längre gör. Meningen är att man ska öva sina färdigheter på plats tillsammans med sin lärare men det har inte gått nu, säger han.

ANNONS

På måndagen började de nya eleverna, där vissa stått i kö ända sedan i våras.

– Det är egentligen inte längre köer nu än tidigare utan vi har bara skjutit på intaget. Vi har prioriterat de nya grupperna så att de får plats, säger Vladimir Tolevski.

Enligt skollagen ska en person behöva vänta i som mest tre månader innan hen får en plats hos SFI, om det inte finns särskilda anledningar till att utbildningen inte kan påbörjas. Vladimir Tolevski säger att tremånadersgränsen inte alltid gått att följa.

– Vi har tvingats skjuta på det på individnivå och haft kontakt med alla. Vi har säkert några som fått vänta i mer än tre månader nu. Det har inte gått helt enkelt, säger han.

ANNONS