Falkenberg nobbar läkarintyg för specialkost

Fler vill ha specialkost men få har läkarintyg för intolerans.

ANNONS
|

Antalet barn med specialkost ökar i Falkenberg. Inför terminsstarten har 1 950 ansökningar skickats in till grund- och förskoleköken. I nuläget skickar vårdnadshavare in blanketter via nätet på egen hand, men på flera håll i landet har det nu införts krav på läkarintyg för specialkost av medicinska skäl. Något som inte är aktuellt i Falkenberg.

– Vi litar på föräldrarna och ofta är ansökan om specialkost från dem det enda underlaget vi har för att utesluta vissa födoämnen i maten, berättar Anna Melin Andersen, kostkonsulent på socialförvaltningen.

Kan belasta vården

Dessutom ser Anna Melin Andersen att det blir en onödig belastning för vården om man skulle införa krav på läkarintyg för specialkost.

ANNONS

– Jag hörde nyligen att de hade blivit helt nedringda på sjukvården i Göteborg. Om det inte är så att många verkligen behöver specialkost så är det onödigt att belasta vården så, säger hon.

Kan vara falsk larm

Specialkost som är laktosfri efterfrågas ofta, och enligt Anna Melin Andersen skulle ansökningar om laktosfri kost kunna halveras om alla barn som misstänks ha laktosintolerans genomgick en medicinsk utredning.

– Ser man till statistiken så är det fler som har anmält sina barn som laktosintoleranta än vad det finns underlag på. Många föräldrar tror att deras barn är laktosintoleranta även om det till exempel är extremt ovanligt för barn under fem år att vara det, säger hon.

– Om man tror att ens barn är laktosintolerant så ska man vara väldigt noga med att prova igen för att se om det verkligen är en intolerans. Inte om det är livsfarligt så klart, utan bara om det är diffusa problem som magont eller diarré.

Litar på föräldrarnas omdöme

Att kräva läkarintyg för laktosintolerans menar Anna Melin Andersen kan ha en positiv effekt, främst för barnets skull då symptomen kan bero på någonting annat.

Samtidigt har hon som kostrådgivare erfarenhet av att vissa barn inte får mätbara värden på ett allergitest men ändå reagerar på vissa livsmedel. Därför värderas föräldrarnas utsagor högt.

ANNONS

– Föräldrar är ju oftast experter på sina egna barn och vi väljer att lyssna på dem, säger hon.

Hur mycket mer kostar specialkosten egentligen?

  • Laktos - och mjölkfria råvaror som mjölk och bröd är cirka 40 procent dyrare i inköp, än motsvarande konventionella produkter.
  • Glutenfria produkter som knäckebröd, bröd och pasta är mellan 190 – 350 procent dyrare i inköp än motsvarande konventionella produkter.
ANNONS