Falkenbergare lurade köpare på pokemon-kort

Mannen i 30-årsåldern fick in 7 500 kronor för pokemon-kort. Men han skickade inte korten till köparna. ”Jag kände mig tvungen att begå dessa bedrägerier”, säger mannen.

ANNONS
|

En man i 30-årsåldern från Falkenberg åtalas vid Varbergs tingsrätt för bedrägeri vid sex olika tillfällen. De ska ha skett från 29 november fram till sista januari.

Framför allt handlar det om att mannen utgett sig för att ha äldre och värdefulla pokemon-kort.

Via Blocket och facebook har han kommit i kontakt med ivriga köpare. Efter sms-konversation sålde han på en ungdom pokemon-kort för totalt 3 400 kronor. I totalt elva omgångar swishade killen över olika summor för de åtråvärda korten.

Kom med olika ursäkter

Men några kort fick köparen aldrig se. Den åtalade mannen kom gång på gång med olika ursäkter till att korten aldrig postades.

ANNONS

Det samma råkade två andra män ut för. De förde via swish över 1 800 respektive 500 kronor i tron att de skulle få sina kort.

Trots långa konversationer via främst sms stannade pokemon-korten i gärningsmannens händer.

”Jag kände mig tvungen att begå dessa bedrägerier för att få mat på bordet och pengar till hyra”, säger han i förhör. Dessutom ska han ha lidit av spelmissbruk.

Han erkänner sina brott och säger att han faktiskt haft korten i sitt hem. ”Men på grund av stor efterfrågan blev det en bra källa till att begå bedrägerier. Därför skickade jag inte korten”, säger han.

Förde tillbaka pengar till köparen

Utöver korten lurade han två köpare att han hade så kallade pejlhalsband som används till djur. Köparna förde över 2 170 respektive 1 350 kronor till mannen utan att få se varan. En udda detalj är att köparen i första fallet råkade föra över 5 000 kronor. Då förde den misstänkta gärningsmannen tillbaka 3 000 kronor med meddelandet: ”Skulle bara ha 2 000 kronor”.

Den sjätte personen att bli lurad av en kvinna som var ute efter begagnad kurslitteratur och köpte en bok för 290 kronor av mannen som hon aldrig fick se.

”Jag blev lockad av inkomsten”, förklarar mannen sina bedrägerier.

ANNONS

Det är inte första gången mannen lurar köpare via nätet. Så sent som i oktober dömdes han för just bedrägeri och ringa bedrägeri vid tolv tillfällen. Han berättade då om sitt spelmissbruk. Då dömdes han till skyddstillsyn och samhällstjänst i 60 timmar.

Mannen säger att han går en behandling för sitt spelmissbruk och att han får stöttning av frivården för att komma in i arbetslivet.

ANNONS