Vivab får testa att använda den förorenade brunnen i Ullared förutsatt att man kan garantera att vattnet blir rent.
Vivab får testa att använda den förorenade brunnen i Ullared förutsatt att man kan garantera att vattnet blir rent. Bild: Mårten Samuelson

Förgiftad brunn i Ullared får börja användas igen

Tidigare har miljö- och hälsa sagt blankt nej. Men nu tillåts Vivab att börja använda den förgiftade brunnen i Ullared.

ANNONS
|

Vivab ville börja använda den aktuella borran redan förra sommaren för att säkra vattenförsörjningen i Ullared med omnejd. Då sade miljö- och hälsoskyddsnämnden nej och krävde ytterligare undersökningar av den aktuella brunnen.

Anledningen var att förhöjda värden av bekämpningsmedlet Dinoseb upptäckts i dricksvattnet i Ullared, Fagered och Fridhemsberg. Nämnden var rädd för att föroreningen skulle kunna sprida sig till andra brunnar.

Vivab hävdade att man kunde rena vattnet med kolfilter och överklagade till länsstyrelsen. Men nu har Vivab dragit tillbaka överklagandet sedan man lyckats övertyga miljö- och hälsa om att vattnet går att rena. Och att det inte kommer att påverka andra täkter i området att öppna brunnen igen.

ANNONS

– De har legat på rätt så hårt om detta. Men att skydda vattnet är superviktigt. Nu har vi gått med på de får testa att köra igång borran igen om de kan garantera att kolfiltret tar bort alla föroreningar, säger nämndens ordförande Bengt Hackberg (S).

– Men de måste fortsätta att utreda. Med tätare provtagningar och under en längre period. För att verkligen vara hundra procent säker på att vattnet kommer att bli rent och håller för Livsmedelsverkets gränsvärden.

Dinoseb är numera förbjudet och uppmärksammades i samband med BT Kemis miljöskandal i Teckomatorp på 1970-talet. I Ullared misstänks att föroreningen orsakats av att någon har dumpat tomma och halvtomma dunkar med bekämpningsmedlet i en grushåla.

LÄS MER: Vivab förbjuds att använda förorenad brunn i Ullared

LÄS MER: Förhöjda halter bekämpningsmedel i dricksvattnet

ANNONS