Från Krogsered till Kungahuset

Oväntad leksak säljs till hovet.

ANNONS
|

På fredagen åker Siv och Håkan Carlsson från Krogsered till Stockholm. Anledningen? De ska sälja en gunghäst till hovet och som troligtvis prinsessan Leonore ska få använda.

Hur kommer det sig, kanske du undrar? Jo, under nästan tio år har Krogsereds bygdegårdsförening haft en gunghäst, signerad trähantverkaren Denis Gavois från Köinge. Hästen stod länge i fönstret på Falkenbergs Sparbanks lokalkontor i Ätran.

Men i vintras lades lokalkontoret ner och styrelsen beslöt då att försöka sälja hästen. Då föddes idén om att sälja den till hovet, då prinsessan Leonore tidigare fått en sadel i gåva tillverkad av just Denis Gavois.

– Denis har också fått förfrågan av Kungahuset tidigare men då var det för kort tid för att hinna leverera, säger Håkan Carlsson som sitter med i en kommitté i bygdegårdsföreningen.

ANNONS

Men han trodde inte att hovet skulle nappa.

– Sara (Ljungström, ordförande i föreningen) är en riktig idéspruta men jag sa; kan du sälja den till hovet lovar jag att köra upp den. Så nu får man ju ställa upp, skrattar Håkan Carlsson.

Denis Gavois har snyggat till den stora gunghästen som väger över 50 kilo inför avfärden till Stockholm.

Kommer kungaparet och möter upp eller var ska du lämna hästen?

– Jag har fått en adress till slottet men de kommer knappast ut med någon röd matta. Det är intendent på husgerådskammaren som jag ska träffa.

Vad får ni för gunghästen?

– Det är hemligt.

Vet du om prinsessan Leonore ska använda den?

– Det är hemligt än så länge sa intendenten till mig. Men jag hoppas att de skickar ner något kort när den kommit på plats, säger Håkan Carlsson.

Utöver gunghästen kommer föreningen lämna över Krogseredsboken och Krogseredsbrickan till hovet.

– Det är kul att få sätta Krogsered på kartan.

ANNONS