Gekås vd Patrik Levin tycker att det är anmärkningsvärt att en säljare är ansvarig för fel som visar sig inom två år från en leverans, efter ett beslut från Allmänna reklamationsnämnden där en Halmstadbo får rätt i en tvist mot det gula varuhuset i Ullared.
Gekås vd Patrik Levin tycker att det är anmärkningsvärt att en säljare är ansvarig för fel som visar sig inom två år från en leverans, efter ett beslut från Allmänna reklamationsnämnden där en Halmstadbo får rätt i en tvist mot det gula varuhuset i Ullared. Bild: Katarina Larsson/Gekås Ullared

Halmstadbo vinner tvist mot Gekås i Ullared: ”Säkra på att vi hade rätt”

En Halmstadbo som krävde Gekås i Ullared på ett nytt bord vann tvisten.
Kunden hävdar att bordet var trasigt vid leveransen och Allmänna reklamationsnämnden, ARN, ger nu kunden rätt med hänvisning till att säljaren är ansvarig för fel som visar sig inom två år från leveransen.
– Det är anmärkningsvärt, helt klart, säger Gekås vd Patrik Levin om beslutet.

ANNONS
|

En Halmstadbo köpte ett utebord via Gekås hemsida i maj i fjol. Bordet monterades i juli och i augusti klagade kunden på att det fanns sex stycken märken på bordets ovansida. Kunden hävdade då att märkena funnits vid leveransen.

Gekås hävdar å sin sida att det handlade om ett handhavandefel och att märkena som uppstått ansågs vara brännmärken som uppkommit när solstrålar hade reflekterats mot glas som i sin tur bränt hål på bordet.

– Det är vanligt med glasfläckar när ett bord står i solen och det står också i bruksanvisningen att det inte rekommenderas, säger Patrik Levin, vd för Gekås i Ullared.

ANNONS

Vill ha nöjda kunder

Halmstadbon anmälde händelsen till ARN, Allmänna reklamationsnämnden, när Gekås gjorde en annan bedömning än kunden själv.

– Vi har ju utgått ifrån vår bedömning och var ganska säkra på att vi hade rätt, men ARN håller inte med om det. Vi vill inte att någon konsument ska få en dålig produkt utan vi vill ju att kunderna ska vara nöjda när de handlar hos oss. Vi måste bedöma varje fall individuellt och i 95 procent av fallen ersätts kunden och i de andra fallen bedöms skadorna som handhavandefel av oss, säger Patrik Levin.

ARN:s beslut ger alltså kunden rätt i detta fall.

– Kunden har redan fått ett nytt bord från oss, meddelar Patrik Levin.

I ARN:s beslut står det att ”säljaren ansvarar för fel som fanns vid avlämnandet även om felet visar sig först senare” samt ”visar sig ett fel inom två år från leveransen ska felet dock anses ha funnits vid leveransen om inte säljaren bevisar motsatsen eller varans eller felets art motsäger att felet fanns vid leveransen”.

”Hur ska vi kunna bevisa att varan var hel?”

Vad innebär detta för er?

– Det är anmärkningsvärt, helt klart, konstaterar Patrik Levin.

– Två år från leveransen gör det till en form av bedömningssport. En kund kan ju ha köpt en tröja hos oss och använt den i två år och vill sedan lämna tillbaka den för att den har gått sönder. Hur ska vi som säljare kunna bevisa att den var hel vid försäljningen? Får man ett hack i bordsskivan finns det tusentals olika sätt som de kan ha uppkommit på och hur ska vi då kunna bevisa att varan var hel när vi sålde den? Två år är en lång tid där mycket kan hända men till syvende och sist har vi och vill ha en hög service och tillmötesgå kunden så mycket vi kan.

ANNONS

LÄS MER:Nya insiderbrott på Gekås – kassörskor misstänks för flera stölder

ANNONS