Helt ny publik hittade Hwitan

Sommaren blev betydligt bättre än befarat för Värdshuset Hwitan som fick en helt ny publik. Men pelarna vid parkeringen fick stryk igen och nu fruktar man en sträng vinter.

ANNONS
|

– Vi hade några svåra månader i våras och då var man lite skakis. Men sommaren har varit jättebra, konstaterar Alf Andersson, som driver Värdshuset Hwitan och Grand Hotel.

Ett tjugotal anställda fick jobba 50 procent i våras när pandemin slog till och man fick över tusen avbokningar på kort tid. Stängda gränser innebar också att i princip alla utländska gäster försvann.

Strålande sommar

– Här var några danska montörer som fått dispens att jobba utomlands. Men annars fick vi in en helt ny publik med folk från hela Sverige när reserestriktionerna inom landet försvann.

Båda hotellen var fullsatta under 8-9 veckor. Det brukar de i och för sig vara sommartid men det blev en bonus att nå ut till nya målgrupper.

ANNONS

– Vi har haft en del cykelpaket och vandringspaket. Jag tror aldrig att jag fått prata så mycket om Doktorspromenaden som jag gjort i år. Sedan hade vi tur med att det blev en så fin sommar till slut med folk som ville till stranden.

Pelarna välte

Mindre turligt var att pelarna på baksidan till Hwitan blev påkörda och välte. Eller rättare sagt var det skylten ovanpå som drog med sig pelarna. Det var andra gången sedan nedre delen av trädgården förvandlades till parkering för fyra år sedan.

– Den är egentligen avsedd för personbilar men folk kör in med jättestora skåpbilar och tänker inte på höjden. Pelarna ska sättas upp igen men det har varit svårt att få tag i folk under semestern och coronan.

Om sommaren varit bra så är Alf Andersson mer bekymrad inför hösten och vintern. Jazz- och bluesföreningen har en del konserter och Rootsy kommer att köra igång igen, men båda i liten skala. Tills vidare gäller fortfarande begränsningen på maximalt 50 personer i lokalerna.

Skatteskulder tynger

– Vi har haft lite konferenser. Lokalen är stor så man sitter coronasäkert. Men nu ligger man och hasar igen och vet inte vart det tar vägen. Vi har stora skulder som ska betalas tillbaka.

ANNONS

Det han syftar på är att företaget på grund av pandemin fick anstånd med att betala in skatten i våras.

– Folk tror att vi fått den till skänks. Men den ska betalas med ränta. Man kan ju tycka att de kunde tagit bort räntan åtminstone.

Ett stort orostecken nu är om Falkenbergsrevyn tvingas ställa in och Alf Andersson tror att det mycket väl kan bli så.

– Det är ett jättebra komplement på vintern. Men om revyn ställer in drabbar det ju inte bara oss utan alla hotellen i stan.

LÄS MER: Hotell tvingas till uppsägningar

LÄS MER: Parkering i Hwitans trädgård – trots allt

ANNONS