Högre risk för coronasmitta bland serviceyrken

Taxichaufförer och pizzabagare är två av de yrkesgrupper som löper störst risk för coronasmitta. Det visar Folkhälsomyndighetens rapport om förekomst av covid-19 i olika yrkesgrupper.

ANNONS
|

I rapporten har Folkhälsomyndigheten kartlagt vilka yrkesgrupper som drabbats av covid-19 mellan den 13 mars till den 27 maj. Vårdpersonal har testats för covid-19 i högre utsträckning och räknas därför inte med i statistiken.

Rapporten visar att taxichaufförer löper högst risk för covid-19 bland yrkesgrupperna, med 4,8 gånger högre relativ risk för smitta än andra yrken. Shefi Dolaku, som arbetar som taxichaufför för Falkenbergs taxi, är inte helt förvånad.

— Jag har inte hört att någon på jobbet skulle vara smittad, men risken finns beroende på vem som sätter sig i bilen. Jag har alltid munskydd och handskar på mig i bilen för att skydda mig, säger han.

ANNONS

Vad hade kunna göras för att öka din trygghet i bilen?

— Det hade varit bra med något plastskydd mellan fram- och baksätet. Jag brukar uppmana mina kunder att de ska sitta bak för att vi ska minska risken för smitta för både mig och dem, men det är inte alla som lyssnar.

Pizzabagare förvånade över rapporten

Pizzabagare löper 4,5 gånger högre risk att smittas jämfört med andra yrkesgrupper, enligt rapporten. Tidningen har pratat med några pizzabagare i centrala Falkenberg och samtliga verkar förvånade över rapporten.

— Jag har ingen aning om varför det skulle vara så. Jag känner absolut inte att vi är mer utsatta än andra, säger Tobias Bengtsson är delägare och pizzabagare på Stantons pizzeria.

Pizzabagarna Mahmoud Kurdi och Firat Bekar på Falkenbergs pizzeria håller med. De vet ingen som smittats av covid-19 i branschen i Falkenberg.

— Vi står skyddat från kunderna där vi bakar pizzan så det känns tryggt, säger Mahmoud Kurdi.

— Det kanske är högre risk på de pizzerior där personalen bakar pizzan, serverar den och sköter allt, tillägger Firat Bekar.

Inne på Havets pizzeria hänger plexiglas vid kassan. Delägaren och pizzabagaren Elias El-Haddad berättar att de genomfört flera åtgärder på pizzerian för att minska risken för smitta. Han upplever därför inte att det skulle finnas någon ökad risk för smitta jämfört med andra yrken. Istället är det den minskade kundtillströmningen på pizzerian som oroar honom.

ANNONS

— Problemet för oss är att det är färre turister här nu. Vi brukar vara sju till nio personer i verksamheten som jobbar en vardag i juli. I år är vi bara fyra, säger han.

Smittskyddsläkaren om risken för yrkesgruppen

Mats Erntell är smittskyddsläkare vid region Halland. Han poängterar att statistiken främst gäller Stockholmsregionen och andra områden i landet där smittspridningen varit högre. På regional nivå finns ingen statistik gällande riskerna för olika yrkesgrupper.

— Vi kontrollerar vårdpersonal. Arbetar man inte inom vård eller skola kategoriseras det som övriga yrken, förklarar han.

Varför skulle det vara större risk att smittas om man arbetar som taxichaufför eller pizzabagare?

— Vi har tolkat det utifrån att de inte kunnat jobba hemifrån. Driften har fortsatt och de har haft rätt så stor exponering mot allmänheten.

Enligt Mats Erntell finns andra faktorer än yrket som kan kopplas till smittorisken, som exempelvis trångboddhet och andra socioekonomiska faktorer.

Relativ risk bland yrkesgrupper

Taxiförare: 4.8 gånger högre risk än andra yrkesgrupper

Pizzabagare: 4.5 gånger högre risk än andra yrkesgrupper

Buss- och spårvagnsförare: 4.3 gånger högre risk än andra yrkesgrupper

Översättare, tolkar och lingvister: 2.9 gånger högre risk än andra yrkesgrupper

Restaurang- och kökschefer: 2.5 gånger högre risk än andra yrkesgrupper

Övriga servicearbetare (exempelvis underhåll av p-platser, kontroller av gas- och vattenmätare): 2.5 gånger högre risk än andra yrkesgrupper

Brandmän: 2.2 gånger högre risk än andra yrkesgrupper

Bilrekonditionerare, fönsterputsare och övriga rengöringsarbetare: 1.7 gånger högre risk än andra yrkesgrupper

Fastighetsskötare: 1.6 gånger högre risk än andra yrkesgrupper

Städare: 1.5 gånger högre risk än andra yrkesgrupper

Restaurang- och köksbiträden: 1.4 gånger högre risk än andra yrkesgrupper

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS