Ingen fortsatt satsning på välfärdstekniken i Falkenbergs kommun

De har ordnat medicingivare i hemtjänsten, draglakan och plexiglas på äldreboenden. Men det treåriga projektet med Planeringscenter för individuell omsorg (PIO) ser snart ut att få ett slut.

ANNONS
|

Som redan känt blir befolkningen allt äldre, samtidigt som tillgången till kvalificerad personal inom äldrevården minskar. Välfärdstekniken ska då komma till användning och det är precis det fem anställda arbetat med på PIO sedan 2017.

När det blev besöksförbud på äldreboenden fick projektet nationell uppmärksamhet efter idén om att sätta upp säkra mötesplatser med plexiglas. Flera andra kommuner gick därefter i samma fotspår för att de boende åter igen skulle få träffa sina anhöriga.

Men under tiden projektet pågått har de också testat automatiska medicingivare i hemtjänsten samt draglakan som ska underlätta tunga lyft på äldreboenden.

ANNONS

Projektet avslutas i mars 2021 och socialnämndens förhoppning har varit att anställa tre verksamhetsutvecklare för fortsatt arbete med välfärdstekniken. Den förhoppningen ser dock inte ut att gå i lås. Förslaget är att inte förlänga projektet och deras budget på nästan fyra miljoner kronor. Den 30 juni fattas beslutet i fullmäktige.

– Det är ett tufft ekonomiskt läge. Nu när skatteintäkter viker har vi resonerat att vi behöver prioritera ute i verksamheterna, med undersköterskor och sjuksköterskor, säger Kerstin Rosell (S) ordförande för socialnämnden.

Enligt Kerstin Rosell kommer arbetet med den tekniska välfärden fortsätta på annat sätt, möjligtvis i samverkan med andra kommuner.

– Det är en tråkig prioritering kan jag säga. Men när jag tänker efter så har det varit nödvändigt för att kunna prioritera ute i verksamheterna.

Enligt projektledaren Mattias Törngren har de på PIO varit inställda på att projektet varit tidsbegränsat.

– Jag som länge jobbat med utveckling hade gärna sett att man skulle stärka upp den sidan. Samtidigt förstår jag att det handlar om prioriteringar och det har jag full respekt för, säger han.

Vad ska ni hinna med innan projektet avslutas?

– Som det ser ut nu har vi pausat projektet, vår distriktsjuksköterska och sjukgymnast har fått stärka upp linjeverksamheterna. Men vi ska hinna med att breddinföra medicingivarna och hinna införa digitala köp. Det är det jag ser som ligger i pipen, avslutar Mattias Törngren.

ANNONS
ANNONS