"Jag tror att hela Island tittade"

6 frågor till Islänningen Kristjan Fannar, Falkenbergs destinationsutvecklare, apropå Islands framgångar i fotbolls-EM.

ANNONS
|

Tittade du på matchen i onsdags när Island tog sig vidare?

– Absolut, det hade nog betraktats som generalfel att inte göra det, haha. Jag tror att hela Island tittade.

Kan du beskriva känslan direkt efteråt?

– Helt obeskrivlig. Jag tror inte att folk utifrån förstår hur stort detta är. Det är första gången Island är med i ett så stort mästerskap, och så går det så här bra! Det är svårt att beskriva känslan. Jag kände mig väldigt stolt när de isländska supportrarna sjöng och jag sjöng med.

På vilket sätt märks det att det är stort?

– Alla hänger med och har koll på vad som händer. Runt 27 000 islänningar har varit eller är på plats i Frankrike för att titta, det är åtta procent av landets befolkning. Så jag är lite besviken att jag inte är där och funderar nästan på att åka dit inför nästa match på måndag. Sedan var det till och med så att alla butiker i Reykjavik stängde tidigare i onsdags för att alla skulle hinna hem till matchen och det var allmänt vedertaget att det var okej.

ANNONS

Vad har du fått för reaktioner från folk här?

– Det har tickat på väldigt mycket bland mina meddelanden i telefonen. Sedan var jag tvungen att retas lite på jobbet i dag (läs torsdag) och ta på mig en Islands-tröja. Men nu tror jag i stället att de flesta svenskar har börjat heja på Island i brist på det svenska lagets framgångar.

Vad beror det isländska lagets framgångar på?

– Den frågan har jag fått många gånger. Det är ingenting som har hänt på kort tid, utan man har jobbat med att utveckla fotbollen på flera sätt de senaste 15-20 åren. För att ha bra spelare måste man ha bra tränare och man har till exempel skapat en tränarakademi. Man har också höjt tränarstatusen genom att införa ersättningar. Sedan har man byggt många inomhusarenor eftersom förutsättningarna för utomhusträning inte är så bra.

– Det handlar om att odla duktiga tränare och spelare under lång tid och verkligen satsa. Det finns även en god portion självförtroende och en kaxig underdog-mentalitet som har gjort att det har gått så bra. Vill man satsa på något får man göra det helhjärtat helt enkelt.

Vad tror du om fortsättningen för Island i fotbolls-EM?

– Egentligen känns det redan som att vi har vunnit. Bara att komma med var det största vi har gjort, och att dessutom ta sig vidare är obeskrivligt. Det är det perspektivet många islänningar har. Jag tror ingen förväntar sig att vi ska komma speciellt långt men att komma hit har varit långt över förväntan.

ANNONS
ANNONS