Johannes Vall från Falkenberg mitt i jordskalvs-drama på Island

Det skakar och mullrar på Island. När som helst kan ett vulkanutbrott ske. Falkenbergssonen Johannes Vall bor numera i Reykjavik. ”Jag vaknar varje natt av att sängen skakar”, säger han.

ANNONS
|

Fotbollsspelaren Johannes Vall från Falkenberg sökte ett äventyr när han skrev på för isländska Valur. Han syftade kanske inte direkt på att få uppleva jordbävningar och vulkanutbrott. Men det är precis vad han fått under sin första månad på Island.

Det pågår nämligen mängder av små jordbävningar och skalv i närheten av Reykjavik och mycket tyder på att det kan bli ett stort vulkanutbrott på halvön Reykjanes söder om Reykjavik.

Johannes Vall berättar om jordskalven.

– Precis efter att du sms:ade kom ett rejält skalv och det skakade till ordentligt. Det kommer då och då. Jag vaknar varje natt av att sängen skakar, säger han.

ANNONS

Nu börjar han vänja sig. Värre var det första gången han upplevde ett skalv.

– Då visste jag inte något om det. Jag låg hemma och kollade på film då det började skaka. Jag blev skiträdd och fattade ingenting, jag trodde att en lastbil kört in i huset, säger han och fortsätter:

– Jag visste inte vad jag skulle göra, så jag sprang ut. Men jag var nog den enda i hela Reykjavik som gjorde det. Det verkade inte vara någon som brydde sig, garvar han.

Johannes Vall bor i en lägenhet i centrala Reykjavik. Nu har han som sagt vant sig vid skalven.

– När det kommer på dagarna sitter man bara och väntar ut det. På nätterna blir man jäkligt rädd de första sekunderna innan man vaknat till.

Hur kraftiga är de?

– Det är olika, ibland gungar det några sekunder. Ibland kan det hålla på längre och skaka rejält. Någon gång ställde jag mig upp och höll i teven.

– I dag pågick det kanske en minut. Det är alltid spännande varje gång det kommer.

Hur går snacket på Island om ett vulkanutbrott?

– De väntar på att det ska bli något rejält. Det ska komma ett vulkanutbrott men det kan ske om en vecka eller fem år. Islänningarna verkar inte vara så oroliga, säger han.

ANNONS

Du då, hur orolig är du?

– Jag tror inte att det är någon fara ändå. Det är nog ganska lugnt. Men visst är det lite speciellt.

Om det är skakigt vid sidan av plan verkar Johannes Vall, tidigare i Falkenbergs FF, hittat rätt i sitt lag Valur. Han debuterade i ligacupen där det blev vinst med 3–0.

Valur är regerande mästare och Islands klart bästa lag. Just nu är Johannes dock småskadad.

– Det är ganska hård träning här, hårdare än vad jag tränat de senaste åren. Så min baksida lår fick en smäll. Jag har vilat några dagar men det ska inte vara någon fara, säger han.

LÄS MER: Johannes Vall till isländsk mästarklubb

ANNONS