Källsjö i Falkenbergs kommun är Sveriges regnigaste ort

I Källsjö betyder ”kläder efter väder” ofta både regnjacka och gummistövlar. Den lilla orten i Halland var den plats i Sverige där det regnade mest under 2020.

ANNONS
|

När bara ett dygn återstår av 2020 är det halländska Källsjö som toppar listan över platser med den största sammanlagda nederbörden under året. Enligt statistik från SMHI har totalt 1517,5 millimeter regn fallit över orten norr om Ullared, vilket är mer än 100 millimeter mer än förra året. Torup i Hylte kommun finns på plats tre på listan.

– Det är naturligt eftersom vi oftast har sydvästvindar i Sverige. Då får vi de här fuktiga vindarna ifrån havet. Det stiger upp och oftast blir det som mest nederbörd en bit innanför kusten, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Klimatologin tror inte att det är på grund av klimatförändringar som det regnar så mycket i just Halland. Däremot kan man tänka sig att själva mängden regn ökar på en plats, även om det inte sker någon geografisk förändring, berättar han.

ANNONS

– Att temperaturerna stiger långsamt gäller hela Sverige och eftersom varmare luft håller mer vattenånga kan det leda till mer nederbörd, säger Sverker Hellström.

Siv Erlandsson bor i Källsjö och hon har tillsammans med sin familj rapporterat både nederbörd och vindar till SMHI två gånger per dygn sedan 2008.

– I år var februari blötast, då kom det 238 millimeter regn. Det kan bli jobbigt med jordbruket om det är för blött, men det kan det bli om det är torrt också, säger hon.

Förutom februari var juni och juli samt oktober till och med december månader när det regnade extra mycket i Källsjö i år.

– När man bor på landet tar man vädret som det är. Man får ha regnkläder ibland men såklart är det riktigt fint väder här ibland också. Vi tycker att det är roligt att mäta

LÄS MER:Källsjö fick mest regn i Halland

ANNONS