Kommunrådet överraskade Kronprinsessan

– Jag hade en liten överraskning till kronprinsessparet som blev väldigt uppskattat, berättar kommunrådet Per Svensson (S) efter ett personligt samtal med Victoria och Daniel på fredagen.

ANNONS
|

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har sedan några veckor varit i digital kontakt med många av landets kommuner.

– De vill informera sig kring pandemin och om hur kommunerna påverkas av det här, förklarar Ulrika Näsholm som är informationssekreterare vid Hovet.

Ska de kontakta alla landets 290 kommuner?

– Ja, det finns nog en tanke om det. De började efter nyår och pratade till exempel med Hylte i går.

Av säkerhetsskäl tillåts inte media medverka vid de här samtalen utan det är bara representanter från kommunledningen. I Falkenberg var det alltså kommunrådet Per Svensson (S) som fick svara på de kungliga frågorna.

ANNONS

– De var väldigt väl förberedda och ställde specifika frågor om hur besöksnäringen påverkats av pandemin. Jag kunde säga att den klarar sig hittills på grund av en väldigt bra sommar men att den är beroende av en till, berättar Per Svensson efter cirka 20 minuters samtal med kronprinsessparet.

– Annars pratade vi mest om omsorgen och vården där jag förmedlade att vår personal gjort ett fantastiskt arbete ända sedan mars. Att man lyckats hindra smittspridningen ganska väl i verksamheten under svåra förhållanden. De ställde även frågor om industrin och hur våra företag klarat sig.

Ställde du några frågor till dem?

– Jag frågade hur det låter från andra kommuner och vi pratade mycket om befolkningsutveckling. Där var de väldigt imponerade av hur mycket Falkenbergs kommun växer och ställde frågor om vilka utmaningar vi ser där. Jag är ganska stolt över hur vi klarat utbyggnaden av förskolorna till exempel.

Men där har ni fått kritik för att vallöftet om att minska barngrupperna till 15 barn inte har uppfyllts?

– Ja, jag vet att vi inte lyckats få ner det på vissa enheter ännu. Men vi jobbar på det och snittet är bättre nu.

Vad var överraskningen du hade?

ANNONS

– Jag hade ett inspelat videoklipp från ett äldreboende med Margaretha Johansson som är över hundra år och vårdbiträdet Shaaiq Bahram. De hade spelat in en hälsning från Solhaga där Margaretha berättar om hur hon har det. Det var otroligt uppskattat av kronprinsessparet som skickade en hälsning tillbaka.

Hur skulle du vilja summera samtalet?

– Jag tycker att det är ett bra initiativ från dem. Vi hade ett trevligt och väldigt avslappnat samtal där de ställde bra frågor. Jag tycker det är en viktig signal att de uppmärksammar vilka insatser som görs från kommunerna.

LÄS MER: Kronprinsessans känslosamma brev till sjukvårdspersonalen i Halland

Prinsparet coronapositiva – kungen negativ

Kronprinsessan vill få oss att värna naturen

Kunglig inledning på digital prideparad

Kronprinsessan Victoria firas coronasäkert

ANNONS