Lokstallarna fortsätter växa

Ett 360 kvadratmeter stort apotek, en blomsterbutik och mer utrymme till Ica. Området vid de gamla lokstallarna fortsätter att växa.

ANNONS
|

Inne i den före detta sängbutiken pågår arbetet för fullt när vi hälsar på. Där ska apoteket Kronan flytta in. I mitten av januari är det dags för inflyttning och i februari öppnas portarna.

Apotekets nuvarande lokal kommer inte att stå tom. Där öppnar en blomsterbutik så snart renoveringen är klar.

På övervåningen ska Ekängengruppen, som ständigt växer, få större lokaler.

Pyttebanan

Det händer mycket i de gamla lokstallarna som byggdes på slutet av 1800-talet. Då gick den smalspåriga Pyttebanan mellan Falkenberg och Limmared precis utanför, parallellt med det bredspåriga spåret som fortfarande ligger kvar.

Ekängengruppen köpte de nedslitna lokstallarna av kommunen år 2001. Då nyttjades de framför allt av det kommunala bostadsbolaget Fabo. Sedan dess har fastigheten renoverats och rustats upp flera gånger. Nu förses den till exempel med nya takkupor för bättre ljusinsläpp på övervåningen.

ANNONS

– Lokstallarna är smycket i området, säger Håkan Johansson, Ekängens vd.

Köpte upp mark

När Ekängengruppen köpte fastigheten för snart 20 år sedan var tanken att den skulle innehålla mindre butiker. I köpet ingick 8 000 kvadratmeter mark som det bland annat låg en bensinmack på. Något senare köpte Ekängengruppen 30 000 kvadratmeter av Jernhusen som sköter SJ:s fastigheter och dessutom köpte man 5 000 kvadratmeter av Byggbröderna. På det området ligger idag fastigheten som bland annat rymmer Team Sportia. Dessutom köpte företaget fyra villor utmed Sandgatan. I dag finns bara en av dem kvar. Övriga har fått ge plats åt fler parkeringsplatser.

– Om järnvägsspåret försvann skulle trafiklösningen bli mycket bättre. Vi vet att många av dem som kommer hit med bil kommer från Glommen och Västra Gärdet. Vi skulle kunna mata in dem från andra hållet, säger Håkan Johansson.

Utbyggnad pågår

Den lösningen är inte trolig inom de närmaste åren. Därför är parkeringslösningen en av stötestenarna för en vidare utbyggnad av området. Till exempel har Ica behov av större lokaler när allt fler väljer att handla online. Just nu pågår ett arbete i anslutning till Systembolagets lokaler. Ett nytt trapphus byggs. Det ska bli ingång för det företag som ska flytta in ovanpå Systembolaget. Arbetet är snart klart.

ANNONS

– Nästa stora projekt är utbyggnaden av Ica. Vi ligger i centrum och vi är stolta över att vi drar hit handel, säger Håkan Johansson.

Läs mer: Planer för ny förskola på Hjortsberg går framåt

Läs mer: Gemensam lösning skapar fler p-platser

Läs mer: Ekängen är Årets företagare 2018

Läs mer: Ojdå, nya Systembolaget utan bygglov

ANNONS