Madelene Dahlgren får en halv miljon för forskning om astma

I dag finns det inga botemedel mot allergisk astma, men det ska falkenbergaren Madelene Dahlbergs forskning bidra till att ändra på. Nu får hon 500 000 kronor i forskningsbidrag.

ANNONS
Locationslöinge|
|

Madelene Dahlgrens forskningsprojekt om allergi vid Lunds universitet får 500 000 kronor i anslag av Hjärt- och lungfonden.

Allergibehandlingar i dag dämpar framförallt symptom och Madelene Dahlgren vill med sitt projekt ta reda på hur allergin underhålls på cellnivå. Den kunskapen kan på sikt leda till att man kan bota själva sjukdomen och inte bara dämpa symptomen.

Med sig i forskningsprojektet har hon en anställd forskare och en student från Falkenberg.

– Det var ett kul sammanträffande, säger Madeleine Dahlgren som också är uppväxt i Falkenberg, närmare bestämt i Slöinge.

Kärleken till hästar avgörande

Uppväxten i Slöinge präglades av hästar och ridsport. Eftersom Madelene var allergisk mot både gräs och pälsdjur avrådde läkare henne från att fortsätta rida, men hon valde att inte följa det rådet.

ANNONS

Efter studentexamen på Falkenbergs gymnasieskola fortsatte hon att jobba professionellt med hästar i tre år innan hon började studera biomedicin.

– Det har konsumerats mycket näsdukar och astmamedicin under vårar och somrar och det väckte någon form av nyfikenhet på vad är det som gjorde att jag blev allergisk, och varför jag inte kan bli frisk från det, säger hon.

Hur kändes det när du fick reda på att ni fick pengarna?

– Det var såklart roligt, men också lite utav en lättnad eftersom det är en del av jobbet att söka pengar för att kunna fortsätta forska, säger Madelene Dahlgren.

Madelene Dahlgren

Ålder: 38.

Bor: Lund.

Gör: Forskare vid Lunds universitet.

Familj: Sambon Axel och snart tvåårige sonen Adrian och mamma Elsie-Marie i Falkenberg.

Favoritplats i Falkenberg: Lilla Napoli.

LÄS MER:Thomas Lindgren forskade om självkörande bilar och familjeliv

LÄS MER:Ziba lider av svår astma - nekades först evakueringslägenhet

LÄS MER:Han möts av tvivel på grund av sin doftöverkänslighet

ANNONS