Robin har hittat glädjen efter Kevinfallet: ”Känner mig ostoppbar”

Robin Dahlén var fem år när han pekades ut som mördare. Först 20 år senare friades han efter den uppmärksammade dokumentären ”Fallet Kevin”. Under en föreläsning i Vinbergskyrka berättar han och om traumat, framtidsdrömmarna och dokumentärens koppling till Halland.

ANNONS
|

Lille Robin, fem år, sitter i en soffa och grillas av förhörsledaren. Gång på gång frågar hon vad han gjorde mot Kevins hals. 117 gånger frågar hon om halsen, 117 gånger säger han nej.

Klippet ur dokumentären ”Fallet Kevin” spelas upp i Vinbergs kyrka. Granskningen av journalisten Dan Josefsson som avslöjade en av de största rättsskandalerna i Sverige, Pojkarna Christian, sju år, och Robin, fem år, pekades ut som mördare till Kevin Hjalmarsson, fyra år – trots att det saknades vittnen, teknisk bevisning och erkännande.

2018, två år efter dokumentären, friades Christian och Robin. Nu reser Robin och hans pappa Weine och bonusmamma Eva runt tre, fyra gånger per år och föreläser om livsödet.

ANNONS

Den här gången är de i Vinbergs kyrka och får frågor av moderatorn Sophie Zail, lärare i psykologi, kriminologi och rättspsykologi.

– Jag tycker det är jobbigt, säger pappa Weine och börjar gråta efter att ha sett klippet.

”Mitt livs största misstag”

Robin blir arg över hur utredarna pressade honom. Men är ändå stolt över att han stod på sig, fem år gammal.

– Jag gav dem inte det svar de ville ha. Det gör mig glad att se i dag, säger han.

Kevin var kompis med Robin. Han hittades död i området där familjerna bodde i Arvika. Weine fick till sig att hans grabbar kanske hade sett något vid händelsen och åkte till polisen för att lämna deras uppgifter.

– Mitt livs största misstag, säger Weine Dahlén.

Familjen berättar om mardrömmar, post traumatisk stress, psykiska problem och självmordstankar. Hur de än gjorde kunde de inte tvätta bort stämpeln att barnen varit inblandade i Kevins död.

Weine säger att de hela tiden hade en resväska packad, om de behövde sticka akut.

– Vi hade alltid ett öga bakåt. Det känns som jag styrt barnen och familjen med järnhand och inte fått vara den pappa jag vill vara.

Bonusmamman är förebild

Eva och Weine var nygifta när det hände. Eva får frågan om hon inte tänkte på att lämna allt.

ANNONS

– Nej, även om jag inte är deras mamma är det ändå mina pöjkar.

Robin tar tag i mikrofonen och berättar öppet och känsligt:

– Det har varit riktigt nära att jag inte suttit här i dag, att jag velat ge upp. Än i dag kan jag använda situationen med Eva. Omgivningen sa att du kunde lämna, men du valde att stanna kvar. Eva är en förebild, säger Robin.

Kan inte förlåta

De beskriver journalisten Dan Josefsson som en gud som räddade deras liv med dokumentären. Weine har dock svårt att förlåta barnpsykologer, förhörsledarna och polisen i vad hans familj fått utstå.

– Jag respekterar vad myndigheter säger men tar inte emot det. Vi har haft ett helvete i 18 års tid. Det har förstört många bitar i våra liv.

– Jag har fått förlåt men sagt att ”det är starkt gjort, men inte godtagen”. De har förstört hela min barndom, säger Robin.

Föreläsningen hölls i Vinbergs kyrka och arrangerades av Svenska kyrkan.
Föreläsningen hölls i Vinbergs kyrka och arrangerades av Svenska kyrkan. Bild: Håkan Johansson

De berättar att föreläsningen är som en sorts terapi för dem. Familjen har också blivit än mer sammansvetsad även om Christian valt att inte medverka på föreläsningarna just nu. På scen får Robin frågan om framtiden. Han svarar ”Svensson”. Efter föreläsningen utvecklar han sitt svar:

– Jag vill bara ha ett vanligt liv med villa, Volvo och vovve. Vi har ingen villa än men jag håller utkik.

ANNONS

Hur mår du i dag?

– Jag har aldrig mått så bra som det senaste året. Det har tagit tid att smälta det här, det känns som att saker har fallit på plats. Jag känner mig lite ostoppbar faktiskt, redo att leva.

Spelade in delar av dokumentären i Halland

Det är inte första gången han besöker Halland. Faktum är att delar av dokumentären spelades in på Munkagårdsgymnasiet i Tvååker.

– Vi driver ett utbildningsföretag med farsan, där vi utbildar i att köra truckar, liftar och farligt gods bland annat. Vi har hållit i en hel del kurser på Munkagårdsgymnasiet. Det finns klipp som man kan se i dokumentären, säger Robin Dahlén.

Weine Dahlén pustar ut efter föreläsningen. Snart väntar ett kort stopp på Gekås. Han utstrålar ett lugn.

– Jag ser mer och mer ljusning och mår bättre för varje vecka som går.

Kevinfallet

Den 16 augusti 1998 hittas fyraårige Kevin död i bostadsområdet Dottevik i Arvika. Till en början utgår polisen från att det handlar om en olycka, men börjar därefter utreda om barn kan ha dödat honom.

Drygt en vecka senare förhörs två bröder, femårige Robin och sjuårige Christian, för första gången, men då endast som vittnen.

I mitten av oktober samma år går polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin och fallet avslutas.

Under våren 2017 presenterar SVT:s Dokument inifrån och DN granskningar som leder till att åklagarkammaren i Karlstad åter öppnar förundersökningen i fallet.

I granskningarna framkom att bröderna förhörts i många och långa förhör. Ett av de sista är över 4,5 timmar långt och den äldste pojken uttrycker hela 61 gånger att han inte vill eller orkar mer. En analys har också visat på en hög andel ledande frågor och att hela nio olika gärningsmän pekades ut av pojkarna.

Den 27 mars 2018 meddelar chefsåklagare Niclas Wargren att bröderna frikänns, då bevisningen mot dem inte håller. Hur Kevin dog är fortfarande oklart. Ett alternativ är att det var en olycka, enligt Wargren.

Källa: TT

LÄS MER:Här är turerna i Kevinfallet

LÄS MER:Bröderna i Kevinfallet överens med kommunen

LÄS MER:Brödernas advokat: "Förhören var tortyr"

LÄS MER:Alhem: Största rättsskandalen i vår tid

ANNONS