Johan Klingborg, socialchef i Falkenbergs kommun.
Johan Klingborg, socialchef i Falkenbergs kommun. Bild: Håkan Johansson

Så är coronaläget i Falkenbergs omsorg

På fredagsmorgonen var det inga coronasmittade i Falkenbergs kommuns omsorgsverksamhet.
– Men vi håller andan eftersom vi får rapporter från norra Halland om en ökad smitta även i verksamheter, säger socialchef Johan Klingborg.

ANNONS
|

Han säger att det finns en stor risk att coronaviruset letar sig in på kommunala boenden igen. Kommunen agerar utifrån den risken och skärper upp kommunikationen kring riktlinjer och vilka rutiner som gäller.

– Vi måste hålla den här uthålligheten igång. Rutinerna, arbetssättet och kunskapen finns hos medarbetare och nu gäller det att hålla i och hålla ut, säger Johan Klingborg.

Förutom att coronasmittan ökar märker kommunen av en ökad smitta av vanlig influensa.

– Det märker vi på så sätt att personer som insjuknat med förkylningssymtom inte testats positivt för covid-19, säger Johan Klingborg.

Falkenbergs kommun har som rutin att varje chef har fått i uppdrag att rapportera in positiva covidsvar från personal i alla omsorgsverksamheter.

ANNONS

– Den delen måste vi ha järnkoll på när det går både covid och vanlig influensa. Vi skärper till rutinerna får att tidigt få reda på om det finns covidsmittad personal.

Det som oroar Johan Klingborg är den ökade smittspridningen i Skåne-regionen och i Göteborg.

– Falkenberg har många som arbetspendlar åt båda hållen. Så vi är realister och tror att coronasmittan kommer att öka här också men med en viss fördröjning.

ANNONS