Så gör bygdegårdarna med uthyrningen

En fest i Okome har upprört en insändarskribent som hävdar att hundra ungdomar festade i bygdegården utan att tänka på smittspridning av corona. Men vad gäller egentligen för uthyrning av bygdegårdslokaler?

ANNONS
|

HN har pratat med några av bygdegårdsföreningarna. De svarar alla att den som hyr lokalen ansvarar för ordningen och hur många som kommer dit. Föreningarna upplyser om reglerna och i coronatider är det max 50 personer som gäller.

Linette Andersson sköter uthyrningen av Okome bygdegård och har inte hört om några klagomål på den aktuella kvällen.

– Jag kan inte säga hur mycket folk där var eftersom jag inte var på plats. Normalt tar vi in 140-150 personer som mest. Men i coronatider är det ju begränsat till 50 och jag tror inte att där har varit mycket mer folk än så. Det är ingen som hört av sig till mig och klagat i alla fall.

ANNONS

Hon har tagit över ansvaret för uthyrningen för något halvår sedan och har inte så mycket att jämföra med. Men är medveten om att det blivit många avbokningar i år.

Kan vem som helst hyra bygdegården?

– Det måste vara en ansvarig som är minst 25 år. I det här fallet tror jag att det var en vanlig halloweenfest. Men inget var förstört och det fanns inget att anmärka på efteråt.

– Normalt är det inte så mycket fester utan mer föreläsningar och lokala föreningar som har styrelsemöten och sådana saker. Ett och annat bröllop brukar det vara också, säger Linette Andersson.

Stopp för ungdomsfester

I Heberg har man satt helt stopp för ungdomsfester.

– Vi försökte men det blev bara skadegörelse och är inte värt det. Ska det vara ungdomar under 20 år måste det vara med vuxnas medverkan. Normalt har vi väldigt mycket danskurser här men de ligger ju nere nu, berättar Anita Stensson.

Vanligtvis har man cirka 300 bokningar där per år, men i år ligger det på ungefär hälften.

I Vinberg är det 25-årsgräns sedan ett antal år tillbaka.

– Vi har mycket bröllop och 40-, 50-, och 60-årsfester. Under mina år har jag varit med om att man lurade sig in vid ett tillfälle. Han som hyrde sa att det var en födelsedagsfest. Men det var halloweenparty och kom alldeles för mycket folk sedan det spridits på sociala medier, berättar Ingvar Carlsson.

ANNONS

Hyrde ut av misstag

Även i Glommen är det numera 25-årsgräns för uthyrning.

– Jag hyrde av misstag ut till ungdomar för två år sedan och de har ännu inte betalt för vad de slog sönder. Det var trasiga lysrör, låg ölburkar och ciderflaskor runt om huset och var allmänt skitigt. Vi hade ett dop dagen efter för 60 personer och två tjejer ringde och sa att det såg för jäkligt ut, berättar Björn Nordström.

– Senaste månaden har flera ungdomar ringt och velat hyra lokalen. Men jag har sagt att ”Ni sköter er inte tillräckligt bra” och då blir de tysta.

ANNONS