Saftig nota efter brand att vänta

Miljonskadeståndet efter tingsrättsdomen var bara början. Notan för Gjuteribranden lär bli betydligt större än så.

ANNONS
|

Den 17 maj ödelades Gjuteriet i en brand. Tingsrätten dömde en man i 30-årsåldern till två års fängelse för grov allmänfarlig vårdslöshet. I domen fanns även ett skadeståndskrav på drygt 1,5 miljoner kronor. Det rör sig självrisker som över 80 drabbade privatpersoner och företag har fått betala till olika försäkringsbolag.

Men notan för branden kommer högst sannolikt inte att stanna vid den summan. Sedan branden har fastighetsägare Martin Eirefelt haft en nära dialog med försäkringsbolaget Dina Försäkringar.

– Varken vi eller Dina Försäkringar vet några exakta belopp i nuläget. Men i deras fall rör det sig om otroligt många miljoner, kanske mellan 60 och 80, och för vår del kanske tio, säger Martin Eirefelt.

ANNONS

Först senare i höst, kanske i november, väntas räkenskaperna vara klara. Troligen kommer skadeståndsanspråken att drivas som enskilda mål.

– Inte för att vi tror att det kommer att ge några pengar. Men jag är inte bitter som person. Man måste kunna lägga saker bakom sig. Det är värre för alla drabbade företag och privatpersoner som inte blir kompenserade nog, säger Martin Eirefelt.

Det har varit en intensiv period för fastighetsägaren. I dagarna schaktas de sista rasmassorna bort från platsen. Där det för några månader sedan stod en tegelbyggnad med anor finns nu ingenting.

– Det gör ont i själen att se en tom grusplan. Nu är allt borta. Det är svårt att hitta något gott som kommer ur det här. Men man värdesätter personliga relationer mer. Det går fort att rasera en hundraårig byggnad, säger Martin Eirefelt.

Fastigheten var fullvärdesförsäkrad. Men försäkringsbolagets åldersavdrag för exempelvis el och ventilation väntas bli stora och tunga poster för fastighetsägaren. Inte heller de administrativa kostnaderna de senaste månaderna, för konsulter och liknande, täcks av försäkringen.

– Det är det som blir vår förlust. Om det hamnar på åtta eller tolv miljoner det vet jag inte än, säger Martin Eirefelt.

ANNONS

Hur förlusten ska hanteras är inte heller klart. Ett tänkbart sätt är att kompensera för kostnaderna genom att helt enkelt låta den nya byggnaden bli mindre och därmed billigare att uppföra. Men eftersom ytan, som hyrs ut till företag och privatpersoner, är själva affärsidén så innebär en sådan lösning en minskning av intäkterna på sikt.

Men företaget står på fler ben och flera stora projekt har redan sjösatts samtidigt som den parallella lagerverksamheten på Badhusvägen växer.

Exakt hur den nya byggnaden kommer att se ut är ännu oklart. Det är inte heller säkert att den uppförs på samma ställe.

– Ett fint tegelhus, det är det spåret som vi jobbar efter. Men vi vet inte ännu var det kommer att ligga, säger Martin Eirefelt.

Den nu dömde mannen var själv oförsäkrad vilket gjorde det svårt för åklagaren att hävda att mannen hade uppsåt att bränna ner fastigheten. Hittills har varken åklagare eller advokat överklagat tingsrättens dom.

ANNONS