Sista skörden av ärtor innan fabriken stänger ner

Efter helgen bärgas de sista ärtorna i Falkenberg och Findus Fabriken i Bjuv tar emot sina sista ärtor i slutet av nästa vecka.

ANNONS
|

Gustav Skyggeson som har gården Stenastorp utanför Falkenberg har levererat ärtor till Findus sedan 2008. Varje år odlar han ungefär 15 hektar. I dagarna skördas de sista ärtorna och beskedet att fabriken stänger tog honom på sängen.

– Plötsligt en dag hörde jag på radion att de skulle lägga ner. Det var lite oväntat eftersom det gjorts investeringar, men så fort riskkapitalister kommer in så vet man aldrig, säger Gustav Skyggeson.

Nu ser han ingen möjlighet att fortsätta odla ärtor.

– Odla är den lätta biten. Vi kan inte processa och sälja och att någon aktör skulle ta hand om 2000 hektar i det här området nu är utopi.

ANNONS

Sammanlagt skördar Findus ärtor på cirka 8200 hektar i år. Anders Svensson är en av fyra odlingskonsulter på Findus och ansvarar för ett område från Falkenberg till Helsingborg. Han har koll på fälten – vilka som har för dålig kvalitet - och vilka som ska skördas den närmaste veckan.

– Det är fabriken som är navet i det hela. Den ska ha 40 ton ärtor i timmen av rätt kvalitet från fyra områden. Man kan inte odla ärtor mer än vart sjätte sjunde år, odlar man för tätt blir det en svamp i marken. Då blir det inga ärtor. Det är därför vi är så långt ifrån Bjuv, säger Anders Svensson.

Att fabriken lägger ner menar han är förödande för både halländskt och skånskt lantbruk. Vid årsskiftet jobbar han själv sin sista dag.

– Det är inte bara jordbruket som förlorar utan hela Sverige. Vi får köpa ärtor utifrån och vad vet vi om de ärtorna. Vi har trots allt bra koll på det här i Bjuv, att det är barnmatskvalitet vi har producerat.

För att odla ärtor krävs en speciell symbios mellan lantbrukare och fabrik.

– Vi står för marken, plöjer, sår och sköter grödan och sedan kommer Findus och skördar. Annars hade det inte fungerat. Det är en våtvara och det finns ingen möjlighet att ha sådana maskiner, säger Gustav Skyggeson.

ANNONS

Varje halvtimma lämnar en fullastad lastbil fältet utanför Falkenberg. Från skörd till frusen ärta är det mindre än tre timmar.

– Annars tar ärtan värme och får bismak. Man måste hela tiden köra rätt fält för rätt kvalitet, säger Anders Svensson.

Fält som inte håller måttet skördar inte Findus, men i år har det varit lite av den varan - inte minst omkring Falkenberg.

– Vi som sådde runt första juni hade inte ont av torkan och har jättefina ärtor, säger Gustav Skyggeson.

Fakta: Findus ärtfabrik

Årets skörd har inte levt upp till förväntningarna på 37 500 ton ärtor. Det fattas cirka 8000 ton. Omkring 6000 ton stannar normalt i Sverige.

I Bjuv har Findus en komplett anläggning med ett av Europas modernaste fryshus som kostat omkring 700 miljoner kronor att uppföra. Det invigdes innan ärtskörden i fjol.

Mellan 75-100 miljoner har investerats i fabrikens mottagning av ärtor. Det finns även reningsverk och en biogasanläggning som tar hand om avfallet. Sedan november förra året ägs Findus av brittiska Nomad Foods som beslutat att lägga ner ärtfabriken i Bjuv.

Källa: Anders Svensson, odlingskonsulent Findus

ANNONS