Stödpengar ska rädda bion

Snart höjs momsen på biobiljetter rejält. Nu får flera biografer, bland annat den i Falkenberg, stödpengar för att överleva.

ANNONS
|

Efter årsskiftet höjs momsen på biobiljetter från sex till 25 procent. Extra hårt slår höjningen mot biografer på mindre orter.

För att de mindre biograferna inte ska dö ut helt delar regeringen nu ut ett utvecklingsstöd på totalt 25 miljoner kronor. Stödet fördelas bland de biografer som har kunnat presentera en plan med strategier för hur omställningen ska klaras av.

– Stödet går till de biografer som är mest ekonomiskt utsatta. Vi kallar dem gröna biografer, det är biografer som i dag inte betalar någon biografavgift utan bara moms. De slipper avgiften eftersom de finns på mindre orter med mindre invånarantal. Ofta har de lägre biljettpriser, berättar Kristin Engstedt, som är tillförordnad enhetschef för distribution och visning på Filminstitutet.

ANNONS

En biograf som har ansökt och beviljats stöd är den i Falkenberg. Per-Magnus Almquist driver företaget Eurostar som 2013 tog över bion i Falkenberg. Exakt hur mycket pengar Falkenberg får vet Almquist inte i nuläget.

"I huvudsak ska pengarna gå till digital marknadsföring och vi kommer att fasa ut de direktreklamblad vi delar ut i hela kommunen i dag. De pengar som sparas kan betalas in till staten i moms och delvis lösa den katastrofala momshöjningen", skriver Almquist, som är på resande fot, i ett sms till HN.

Höjningen kan innebära att Falkenberg behöver betala 250 till 300 tusen kronor mer i moms varje år, enligt Almquist.

ANNONS