Stora skillnader i lägenhetspriser

Lägenhetspriserna varierar kraftigt i stan. En etta i centrum kan kosta tio gånger så mycket som en fyra på Falkagård.

ANNONS
|

På hemnet.se finns i skrivande stund en etta på Holgersgatan med ett utgångspris på 400  000. Fyran i exemplet finns på Ormvråksvägen, den kostar 29  000 och har en månadsavgift på 6  921 kronor, ungefär dubbelt så mycket som ettan. Båda två ligger under medelpriset som betalades för bostadsrätter i Falkenberg under våren – 762  000.

Gunnel Sernrot är fastighetsmäkare i Falkenberg och säger att runt 30 000 låter extremt lite.

Generellt sett påverkas priset för bostadsrätten av läget, hyran och skicket på lägenheten.

– Dyrast är det ju i centrum, men också där det byggts nytt, säger Gunnel Sernrot.

Att lägenheten på Falkagård är så billig tror hon beror på att folk har fördomar om området och därför blir mindre villiga att betala mycket för att bo där.

ANNONS

När man funderar på ett nytt boende får man förstås även räkna in den faktiska boendekostnaden i månaden. När det gäller fyran på Falkagård så har man troligen inte behövt låna pengar och har inga stora avbetalningar.

Köper man en lägenhet för 400  000 lånar man troligen en del och behöver betala räntor och amorteringar, även om man troligen stått för en del av pengarna själv.

– Räknat 400  000 så kan det bli 1 800 i månaden i räntor och amorteringar, beräknar Gunnel Sernrot, men påpekar att det beror på räntan, hur lång tid man amorterar över, hur mycket man har själv.

Med dessa kostnader på 1 800 kostar alltså ettan i praktiken nästan 5 000 i månaden.

Det finns en fyra på Kristineslätt som är ungefär lika stor som den på Falkagård och har en marginellt lägre månadsavgift.

Till skillnad från priset så beror nämligen månadsavgiften främst på lägenhetens storlek.

Enligt Mäklarstatistik.se kostar en bostadsrätt i Falkenberg i medel 10 331 kronor per kvadratmeter, det är ungefär hälften av rikssnittet och även lågt för att vara i Halland. Men det kan alltså bero på flera saker, bland annat om det säljs flest nybyggda eller äldre lägenheter.

ANNONS

Ser man bara till inköpspriset på lägenheterna så ligger lägenheten i centrum precis på medelnivån. Den på Ormvråksvägen kostar däremot under 300 kronor per kvadratmeter och den på Kristineslätt drygt 18 000. Priset för den lägenheten är nämligen satt till 1,9 miljoner.

Priserna varierar alltså, men tillgången finns. Enligt en ny rapport om bostadsläget i Halland finns det tillräckligt många bostadsrätter i Falkenberg för att matcha efterfrågan.

– Ja, det finns ju ingen direkt bostadsbrist. Däremot kan det vara svårt att få tag på små billiga lägenheter, för dem som letar ett första boende, säger Gunnel Sernrot.

Etta i centrum. Boarea: 38,5 m². Månadsavgift: 3 056. Pris: 400 000. Byggår: 1954.

Fyra på Falkagård: Boarea: 105 m². Månadsavgift: 6 921. Pris: 29 000. Byggår: 1992.

Fyra på Kristineslätt: Boarea: 105,2 m². Månadsavgift: 6 104. Pris 1 900 000. Byggår: 2007.

källa: hemnet.se

ANNONS