I köttavdelningen.  Sommarjobbare André Esmaili, 20 år, arbetar sin andra vecka på Ica Supermarket på Skrea strand. Det är hans andra sommar på i butiken. Han paketerar, marinerar och mal kött bakom köttcharken. Kollegan Mats Andersson, har jobbat 40 år med kött och har varit fem år på Ica. /Foto: Jonatan Bylars
I köttavdelningen.  Sommarjobbare André Esmaili, 20 år, arbetar sin andra vecka på Ica Supermarket på Skrea strand. Det är hans andra sommar på i butiken. Han paketerar, marinerar och mal kött bakom köttcharken. Kollegan Mats Andersson, har jobbat 40 år med kött och har varit fem år på Ica. /Foto: Jonatan Bylars

Svårare att hitta arbetskraft i år

Flera arbetsgivare letar fortfarande efter sommarpersonal. Antalet sökande är färre än på flera år och avhopp är något som arbetsgivarna vant sig vid att räkna med.

ANNONS
|

Mimmi Ädel Rosgardt är projektledare på 2Entertain och sköter rekryteringen för allsången och farsen på Vallarna. De senaste åren har hon märkt en trend hos sommarpersonal.

– Det är fler som hoppar av än tidigare och det har blivit lite svårare att hitta personal. Förr skrev man på ett avtal och så jobbade man som det var överenskommet. Nu är det mycket vanligare att någon ändrar sig. Det blir såklart problem för oss med schemapussel och att lära upp folk med kort varsel.

Ett sextiotal personer arbetar på Vallarna, förutom alla dem som via idrottsföreningar sköter parkering, nattvak med mera.

ANNONS

–Det är svårt att på tag på folk till de tjänster med störst ansvar, som kockar och bartendrar. De ha guldläge, säger Mimmi Ädel Rosgardt.

Erik Lauritzen, affärschef på Ica Supermarket på Skrea strand känner igen trenden att det blir vanligare med avhopp.

–Så var det inte för några år sedan. När vi var klara med bemanningen kunde vi lita på att det var så. Nu kan man inte vara säker och det är väldigt frustrerande. Vi har fortfarande vakanser, trots att vi började med rekryteringen i mars.

Ica Supermarket går från ett femtiotal anställda under lågsäsong till det dubbla under den intensiva sommarperioden.

– Vi behöver många vikarier under en kort tid och det har verkligen blivit konkurrens om personalen, säger Erik Lauritzen.

Även Sara Johansson, rekryterare på Gekås har märkt att det är svårare att hitta personal i år.

- Vi är i princip i hamn, men jag upplever att det varit färre sökande i år än tidigare. Det är svårare att hitta personal till restaurangsidan än till varuhuset. I sommar har vi drygt 300 helt nya sommarjobbare i Gekås-koncernen.

På Essity, före detta SCA har ett åttiotal personer fått sommarjobb.

ANNONS

– Vi har inte märkt av att det var svårare att hitta personal i år. Vi började rekryteringen tidigare än vanligt och förhoppningsvis är vi en attraktiv arbetsplats med rolig teknik, säger Mattias Johansson, fabrikschef på Essity.

Peter Eriksson på Gustaf Bratt har inte heller haft problem med att hitta rätt personer till sin restaurang.

– Vi har haft väldigt många sökande. Men det har varit lite svårare att hitta kökspersonal i år än tidigare, det tror jag beror på att det finns ett mindre intresse hos unga att jobba som kock. Och att det finns väldigt mycket restauranger här i Falkenberg vilket skapar konkurrens.

Pelle Ahlström, Hermans har lagt ner mycket tid på att hitta personal.

– Det har varit en av våra största arbetsuppgifter att hitta kompetent personal. Jag upplever att det har blivit svårare och svårare de sista sex åren.

Inom hemtjänsten och äldreomsorgen har det varit stora problem att hitta personal sommaren.

–Det är svårt varje år och arbetsgivarna börjar rekrytera tidigt på året, ibland före årsskiftet. Men det hjälper inte för i år har det varit många avhopp och det finns många vakanser fortfarande säger Calle Fredin, sektionsledare på Arbetsförmedlingen i Falkenberg.

ANNONS

Inom service och turistnäringen är det också svårare än vanligt att hitta personal.

–Jag hör från många arbetsgivare att de inte får vad de behöver. Jag har inte varit med om en så stor brist på arbetskraft tidigare. En förklaring kan vara att de senaste åren har årskullarna varit mindre än tidigare, dessutom är vi i en högkonjunktur och det finns gott om jobb nu, säger Calle Fredin.

ANNONS